links schepen Jelle de Wilde, rechts schepen Karlijne van Bree en burgemeester Bart Laeremans
Joris Herpol

Nieuwe taalcampagne moet Nederlands bij kinderen in Grimbergen promoten

Het gemeentebestuur van Grimbergen en de plaatselijke Marnixring lanceren een nieuwe campagne om het Nederlands bij de kinderen in de gemeente te promoten. Steeds meer kinderen spreken thuis geen Nederlands. Maar een goede kennis van het Nederlands is net nodig om je te integreren in de lokale gemeenschap, stelt het gemeentebestuur.

"Nederlands is leuk": dat is de slogan van de nieuwe taalcampagne in Grimbergen. Ze moet de kennis van het Nederlands aanmoedigen bij kleuters en scholieren, en bij uitbreiding ook hun gezin. "De taaldiversiteit in Grimbergen en in heel de Brusselse Rand neemt zienderogen toe", stelt schepen van Samenleven Jelle De Wilde (CD&V). "We zijn daar blij mee, maar we willen daar ook mee aan de slag gaan. Want niet alleen op school, ook in sportclubs bijvoorbeeld zorgt dat voor uitdagingen. We willen duidelijk maken dat Nederlands leren iets positiefs is."

Thuistaal

"We hebben spandoeken opgehangen aan alle schoolpoorten. Zo willen we niet alleen de kinderen, maar ook hun ouders en andere familie bereiken", aldus De Wilde. "En dat is nodig, want uit cijfers blijkt dat in het kleuteronderwijs 51,6 procent van de leerlingen thuis geen Nederlands spreekt. In de lagere school is dat 42,1 procent, in het middelbaar 33,1 procent. We horen in de scholen niet alleen het Frans, maar ook het Engels en talen zoals Roemeens en Pools", vult burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing) aan. 

Slogan

Psychologe en Marnixringlid Greet Massart bedacht de slogan 'Nederlands is leuk!'  Schepen van Onderwijs Karlijne Van Bree (Vernieuwing) vult aan: "De gemeente bezorgde aan alle Grimbergse basisscholen en de eerste graad van de middelbare school spandoeken, balpennen en bladwijzers. Op de website van de gemeente staan alle initiatieven om Nederlands te leren netjes opgelijst."

Sleutel tot integratie

"Nederlands is nog altijd een belangrijke sleutel tot integratie", zegt De Wilde. "Meertaligheid is natuurlijk super, maar kennis van het Nederlands geeft je zoveel meer kansen in het dagelijks leven, in contacten met buren en verenigingen en natuurlijk ook op de arbeidsmarkt", besluit De Wilde. 

Meest gelezen