AFP or licensors

EU-lidstaten raken het eindelijk eens over Europees asiel- en migratiebeleid, staatssecretaris Nicole de Moor: "Revolutionair akkoord"

De Europese lidstaten hebben een meerderheid gevonden voor een bijsturing van het Europees asiel- en migratiebeleid. De bevoegde ministers bereikten een akkoord over een verplichte, maar "flexibele" solidariteit tussen de lidstaten voor de opvang van asielzoekers en over een versnelde procedure voor het behandelen van aanvragen aan de EU-grenzen.

Jarenlang slaagden de Europese lidstaten er niet in om het eens te geraken over een bijsturing van het asiel- en migratiebeleid. Maar vandaag werd daar in Luxemburg eindelijk een meerderheid voor gevonden.Ā Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) reageert opgetogen. "Ik ben heel tevreden. Dit heeft niet alleen vandaag uren tijd gekost, maar we praten hier al jaren over."

Een grondige bijsturing van het asiel- en migratiebeleid is niet alleen belangrijk voor Europa, maar ook voor ons land, aldus De Moor. Ze heeft het over een "revolutionair akkoord". "We gaan naar een systeem waarbij iedereen die op het Europese grondgebied toekomt, wordt gescreend en aan de juiste procedure wordt toegekend."

BEKIJK - Staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) licht toe wat er precies in het akkoord staat:

Videospeler inladen...

Wat is er beslist?

"Mensen die niet in aanmerking komen voor een asielprocedure, zullen dat vanaf nu al tijdens de grensproceduren te horen krijgen", vertelt De Moor. "Mensen die bijvoorbeeld bescherming nodig hebben, omdat ze vervolgd worden in hun land van herkomst zullen die bescherming ook krijgen, maar wanneer ze die bescherming niet nodig hebben, zullen landen daar sneller een ander antwoord op kunnen formuleren", aldus De Moor.Ā Ā 

Wanneer iemand niet in aanmerking komt voor een asielprocedure, zal die worden teruggestuurd naar het land van herkomst. "Daarover moeten we nog samenwerkingsverbanden afsluiten met die herkomstlanden", verklaart de staatssecretaris.

Daarnaast beloven de EU-lidstaten met dit akkoord ook meer solidariteit aan de dag te leggen. "Ons land doet vandaag al meer dan zijn deel", zegt De Moor. "Maar in de toekomst zullen Ɣlle landen dat verplicht moeten doen. Niemand zal nog de dans kunnen ontspringen."

Italiƫ en Griekenland

Het akkoord hing aan een zijden draadje, omdat Italiƫ meer manoeuvreerruimte wilde om migranten naar veilige derde landen terug te kunnen sturen. Bij de stemming over het uiteindelijke compromisvoorstel, waar de laatste uren nog fel over gedebatteerd werd, gaf de Italiaanse minister uiteindelijk toch zijn goedkeuring.

De Moor geeft toe dat er heel wat verwacht wordt van landen als ItaliĆ« en Griekenland - waar veel vluchtelingen toekomen -, maar benadrukt ook dat de EU-lidstaten hen zullen steunen in hun moeilijke taken, zowel financieel als praktisch.Ā  Maar, iemand zomaar naar een land terugsturen waarmee die persoon geen band heeft - zoals ItaliĆ« wilde - kan niet, benadrukt De Moor. "Dat kan vandaag ook niet en dat zal zo blijven."

Hongarije en Polen stemden als enige tegen. Malta, Bulgarije, Slovakije en Litouwen onthielden zich. TsjechiĆ« wil zich aan het solidariteitsmechanisme onttrekken wegens het grote aantal OekraĆÆense vluchtelingen dat het nu al op zijn grondgebied heeft.

BEKIJK - "Je kan het historisch noemen", zegt Rob Heirbaut in Luxemburg:

Videospeler inladen...

Belangrijke stap

Het akkoord is dus niet unaniem goedgekeurd, maar wel werd de benodigde gekwalificeerde meerderheid (15 van de 27 landen, die minstens 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen) gevonden om de twee verordeningen goedgekeurd te krijgen.

Over de twee wetteksten moeten de lidstaten wel nog akkoorden sluiten met het Europees Parlement. "BelgiĆ« zal een voortrekkersrol spelen tijdens die onderhandelingen", vertelt De Moor. Europees Parlementsvoorzitter Roberta Metsola laat alvast weten dat ze ernaar uitkijkt om de onderhandelingen aan te vatten.Ā 

Wellicht zullen die onderhandelingen pas kunnen landen tijdens het Belgische EU-voorzitterschap, in de eerste helft van 2024.Ā De Belgische vertegenwoordigers binnen de Europese Unie zijn alvast opgetogen met het akkoord. Op Twitter spreken ze over een "historisch akkoord dat de deuren openzet voor onderhandelingen met het Europees Parlement".Ā 

Meest gelezen