Trump aangeklaagd in zaak van geheime documenten die hij meenam uit Witte Huis

Voormalig Amerikaans president Donald Trump is aangeklaagd in de zaak rond vertrouwelijke documenten die hij meenam uit het Witte Huis. Dat meldt hij donderdag. Nooit eerder werd een oud-president federaal aangeklaagd.

adb
Bron: BELGA, Fox, CNN, Guardian

“De corrupte regering-Biden heeft mijn advocaten laten weten dat ik aangeklaagd ben, blijkbaar in de nepzaak over de dozen”, zo meldt Trump op zijn sociaal netwerk Truth Social.

De aanklachten zijn nog niet officieel overhandigd aan Trumps team, dat wel al een oproepingsbrief met een samenvatting kreeg. Volgens Trumps advocaat Jim Trusty en bronnen met kennis over het onderzoek zou het gaan om zeven aanklachten, waaronder het moedwillig bijhouden van materiaal over de nationale veiligheid – wat onder de spionagewet valt –, valse verklaringen, belemmering van de rechtsgang en samenzwering om te belemmeren.

De voormalige president zegt dat hij dinsdag om 15 uur lokale tijd voor een federale rechtbank in Miami moet verschijnen en volgens zijn advocaat zal hij er effectief aanwezig zijn. Het is de eerste keer dat een voormalige president op federaal niveau strafrechtelijk wordt aangeklaagd.

De FBI voerde in augustus 2022 een huiszoeking uit in Mar-a-Lago.© EPA-EFE

In april werd Trump al op staatsniveau, in New York, strafrechtelijk aangeklaagd voor 34 vermeende gevallen van vervalsing van bedrijfsgegevens om zwijggeldbetalingen aan pornoactrice Stormy Daniels te verbergen. Hij kwam toen in de New Yorkse rechtbank onschuldig pleiten. De strafzaak gaat op 25 maart 2024 van start.

“Donkere dag”

De nieuwe federale aanklachten komen er na ruim een jaar onderzoek, dat momenteel geleid wordt door speciale aanklager Jack Smith. Agenten namen in augustus vorig jaar 13.000 overheidsdocumenten in beslag op Trumps landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach in de staat Florida, nadat hij maanden voordien was opgedragen alle documenten terug te geven. Ongeveer honderd van de documenten droegen de stempel geheim. Trump beweert dat die classificatie automatisch verviel toen hij ze meenam. In een geluidsopname uit 2021 die in het bezit is van justitie, zou hij volgens CNN echter toegegeven hebben dat hij – onrechtmatig – een geheim document bijhield.

Documenten die in Mar-a-Lago in beslag werden genomen.© AFP

Volgens de speurders zou Trump niet alleen documenten illegaal bewaard hebben op zijn privédomein, hij zou ook een plan hebben opgezet om te voorkomen dat federale autoriteiten de informatie zouden kunnen vinden. Een federale grand jury heeft al mogelijke getuigen in de zaak ondervraagd.

“IK BEN EEN ONSCHULDIGE MAN!” reageert Trump op de aanklachten via Truth Social, waar hij klaagt dat Joe Biden ook dozen meenam. Die zaak wordt nog onderzocht. “Ik dacht nooit dat dit een voormalige president van de VS kon overkomen”, klinkt het. “Dit is een DONKERE DAG voor de Verenigde Staten van Amerika.”

In een videoboodschap houdt Trump vol dat het om een “hoax” gaat en herhaalt hij dat hij het slachtoffer is van “verkiezingsinmenging op het hoogste niveau” en “de grootste heksenjacht ooit”. De voormalige president, die zich opnieuw kandidaat heeft gesteld voor 2024, zegt dat men probeert zijn reputatie te vernietigen om een verkiezing te winnen. Hij beweert ook opnieuw dat de verkiezingsoverwinning van hem gestolen werd in 2020. “Ze gaan achter me aan omdat we weer ver voor staan in de peilingen. Ze denken dat ze ons gaan stoppen met oorlogsvoering. Dat is wat dit is: oorlogsvoering voor de wet. En we kunnen het niet laten gebeuren.” Het is “heel oneerlijk”, maar hij zal vechten en bewijzen dat hij onschuldig is, aldus Trump. In een e-mail aan zijn supporters vraagt hij daarvoor om donaties.

Veel van Trumps partijgenoten, onder wie ook Ron DeSantis, hebben al hun steun uitgesproken voor de oud-president. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Republikein Kevin McCarthy, sprak via Twitter van een “donkere dag” voor het land. “Het is ondenkbaar dat een president de leidende oppositiekandidaat aanklaagt. Joe Biden heeft decennialang vertrouwelijke documenten bijgehouden. Ik, en iedere Amerikaan die in de rechtsstaat gelooft, sta achter president Trump tegen dit ernstige onrecht. Republikeinen in het Huis zullen deze brutale bewapening van de macht ter verantwoording roepen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een van Trumps uitdagers voor de Republikeinse nominatie voor het presidentschap in 2024, Asa Hutchinson, vindt dan weer dat Trump zijn campagne moet beëindigen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens The New York Times plaatsen de aanklachten “de natie in een bijzondere positie door Trumps status als voormalig president, maar ook als koploper voor de Republikeinse presidentiële nominatie om het in 2024 op te nemen tegen Joe Biden, wiens regering nu een veroordeling van zijn potentiële rivaal nastreeft”.

Speciaal aanklager Jack Smith onderzoekt ook nog de rol van Trump in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. In Atlanta loopt bovendien een onderzoek naar pogingen van Trump om het verkiezingsresultaat van 2020 in Georgia om te keren.

Onlangs verloor Trump nog een civiele rechtszaak van schrijfster E. Jean Carroll. Toen oordeelde de jury dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik en laster. Trump moet zo’n 5 miljoen dollar (4,6 miljoen euro) schadevergoeding betalen aan Carroll.

De procureur-generaal van New York Letitia James heeft Trump ook aangeklaagd wegens fraude in een burgerlijke rechtszaak die in maart zou beginnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer