Waarom je beter geen ijskoude cola drinkt om af te koelen met de hitte
Op warme zomerdagen heb je waarschijnlijk meer zin in een koude smoothie of frisdrank met veel ijsblokjes in. Maar waarom drinken mensen in hete landen zoals Marokko dan zo vaak warme thee? Koelen hete dranken je bij grote hitte echt meer af dan iets fris? Onze HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters zocht het uit.
“Ook al loop je met deze temperaturen waarschijnlijk niet warm voor een hete drank, toch kan het in bepaalde gevallen wel een goede keuze zijn,” vertelt Martijn. Een warme drank warmt je lichaam in eerste instantie op, maar zorgt er ook voor dat je zweet produceert. Méér dan nodig is om de warmte van je drankje te compenseren. “Als jij dat zweet allemaal kan verdampen, verlies je dus meer warmte dan het hete brouwsel heeft toegevoegd. Het resultaat? Je koelt ervan af.”
Maar het omgekeerde geldt ook: als het zweet niet de kans krijgt om te verdampen, heeft iets warms drinken ter verfrissing niet veel zin. “Wanneer er veel vocht in de lucht zit, je veel kleren draagt of het zweet gewoon van je afdruppelt, kies je beter voor iets koels. Dat zal ook warmte uit je lijf onttrekken én je zal er minder zweetparels door krijgen.”
Zweten: de natuurlijke airco van ons lichaam
Waarom ons lichaam op deze manier werkt, daar is de wetenschap nog niet over uit. “De stelling dat iets warms drinken de kerntemperatuur van het lichaam verhoogt, blijkt niet te kloppen”, zegt onze expert. “Volgens de laatste theorieën spelen thermosensoren in de keel en de mond een rol in het uitlokken van die zweetreactie, maar er is meer onderzoek nodig om dit hard te maken.”
Een ijskoud drankje kan je lichaam net heter maken dan een warm drankje van 37°C.
Wel waarschuwt de expert graag voor ijskoude dranken, zoals de populaire slushies in de hitte. “Wetenschappers ontdekten dat een ijskoud drankje je lichaam net heter kan maken dan een warm drankje van 37°C - wat onze gemiddelde lichaamstemperatuur is. Ijskoude dranken zijn namelijk zo koud dat ze het zweetmechanisme van je lichaam uitschakelen, waardoor je meer warmte opslaat dan je verliest.” Conclusie? Bestel bij hoge temperaturen eerder een warme drank als het buiten zonnig en droog is en als je niet teveel kleren draagt, zodat je een goed potje kan zweten!
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
-
Livios
Mag je je gras maaien op zondag? En de takken van je buren snoeien? Dit zijn de regels in vijf herkenbare situaties
In de lente en zomer brengen we veel meer tijd door in onze tuin. Het is dan ook de periode waarin ergernissen kunnen opduiken. Want wat met overhangende takken, of buren die nieuwe bomen planten? En mag je op zondag je gras maaien of op je appartement barbecueën? Bouwsite Livios vroeg het aan advocate Astrid Clabots. -
Zo maak je je kip even lekker als bij de Chinees (en waarom dat écht de moeite is)
Wie in een Chinees restaurant als eens kip heeft besteld, weet: zo mals als daar krijg je de kip thuis nooit. Hoe komt dat en hoe kan je die zelf even lekker klaarmaken? HLN-chef Jelle Beeckman verklapt het geheim van zo’n smaakvol en mals kipgerecht, en deelt zijn favoriete recept. “Dit is echt een wereld van verschil.” -
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
De ene zweert ‘s ochtends bij een kopje koffie, de andere gaat standaard voor matcha op de nuchtere maag. Maar welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie? Diëtist Michaël Sels zet 6 populaire dranken op een rijtje, van water tot fruitsap, en bespreekt waar je de beste voordelen uithaalt bij het ontbijt. “Hiermee voel je jezelf energieker én verbetert je alertheid doorheen de dag.” -
PREMIUM
Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecuechips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?
Verschillende rookaroma’s in voedingsmiddelen worden verboden, omdat ze schadelijke en kankerverwekkende stoffen bevatten. Vandaag vind je die aroma’s in verschillende producten, zoals gerookte worsten, amandelen en barbecuechips. Maar waarom mogen sommige producten nog 5 jaar lang op die manier gemaakt worden? En hoe schadelijk zijn ze dan écht? Professor Bruno De Meulenaer (UGent) legt uit. “Natuurlijk roken valt niet onder de wetgeving.” -
HLN Shop
Is een automatische elektrische fiets interessant voor jou?
-
PREMIUM
“Beschadigd etiket kan waarde met honderden euro’s doen zakken”: wanneer is het een goed idee om flessen wijn te verkopen?
-
Independer
Laad je smartphone of laptop niet tot 100% op: zo gaan de batterijen van je toestellen langer mee
Je kan dan nog de knapste smartphone of duurste laptop hebben: zonder batterij zijn die niet meer dan een zinloze hoop metaal en plastic. Je hebt er dus alle belang bij goed zorg te dragen voor je accu. Wil je niet om de haverklap op zoek moeten naar een oplaadkabel? Independer.be deelt vijf cruciale tips waarmee je de levensduur van je batterijen maximaliseert. -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)