Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

4 op 5 Belgen voelen zich onveilig tijdens het uitgaan

Gezond.be
4 min read

Zorgeloos kunnen feesten, zonder vooroordelen, in alle veiligheid en met respect voor elkaar. Het klinkt als muziek in de oren, maar het is helaas niet de realiteit. Uit onderzoek van Desperados en Wel Jong vzw blijkt dat vier op vijf Belgen zich soms onveilig voelen tijdens het uitgaan.

Biermerk Desperados liet samen met Wel Jong vzw een onderzoek uitvoeren via IVOX bij 2.000 Belgen tussen de 18 en 40 jaar. Daaruit blijkt dat drie op vier Belgen vinden dat het uitgaansleven de afgelopen jaren onveiliger is geworden. Vier op vijf geeft aan zichzelf soms onveilig te voelen tijdens het uitgaan, en 84% kreeg al te maken met grensoverschrijdend gedrag.

Ongeveer één op vijf Belgen let op welke kledij ze dragen tijdens het feesten uit angst voor grensoverschrijdend gedrag. De helft van de respondenten houdt hun drankje nauwlettend in de gaten en het overgrote merendeel geeft aan dat ze bewust bezig zijn met veiligheid. Zeven op tien komt tijdens het uitgaan in aanraking met discriminatie op basis van nationaliteit, seksuele geaardheid, gender of geloofsovertuiging.

Het is opvallend dat een derde van mening is dat het opzoeken van grenzen en gevaar bij het uitgaansleven hoort. Om hier een mindshift in teweeg te brengen, blijft sensibilisering rond thema’s als veiligheid en inclusiviteit broodnodig. 

Desperados Dance Club

Dat grensoverschrijdend gedrag creëert een onveiligheidsgevoel dat op een verschillende manier ervaren wordt. Enerzijds wordt het gevoel van onveiligheid bij een deel van de Belgen versterkt door fysieke en verbale agressie en anderzijds door seksuele en ongewenste aanrakingen. Tijdens het festivalseizoen geeft Desperados alvast een aanzet van hoe het anders kan met het nieuwe initiatief en party concept ‘Desperados Dance Club’. Het is een fysiek party concept dat een metafoor is voor plezier en veilig feesten.

‘Desperados is al jarenlang actief op en naast de dansvloer, houdt de vinger aan de pols over wat er leeft bij jongvolwassenen en waar er nood aan is in het uitgaansleven’, zegt Marc Josephus Jitta, CEO van moederbedrijf Alken-Maes. ‘Door de Belgische uitgaansbeleving samen met Wel Jong in kaart te brengen, willen we zicht krijgen op hoe wij een rol kunnen spelen en ons op lange termijn kunnen engageren om onze party omgevingen naast fun, ook veilig en inclusief te maken. Iedereen moet vrij en ongehinderd hun eigen identiteit kunnen beleven. Deze cijfers zijn even slikken. We komen niet met een wonderoplossing, maar zien het als een eerste stap of danspas in de juiste richting.’

Desperados wil niet alleen sensibiliseren, maar ook concrete acties ondernemen en ging daarvoor de samenwerking aan met Wel Jong vzw als kritisch kompas. Samen werkten ze verschillende langetermijnsengagementen uit die moeten bijdragen aan een veiliger uitgaansleven:

  • Barpersoneel op evenementen krijgt een training van Wel Jong om ongewenste situaties beter in te schatten en op te volgen. Er wordt een draaiboek opgesteld met mogelijke situaties en hoe ze hier op de best mogelijke manier op kunnen reageren en helpen. 
  • Er wordt telkens een fysiek meldpunt voorzien waar problemen gemeld kunnen worden en waar de juiste opvolging en nazorg/hulp wordt voorzien door een professional. Het meldpunt blijft ook 14 dagen na het evenement actief zodat iedereen de kans en tijd krijgt om een probleem te melden.
  • Desperados wil inzetten op verantwoorde consumptie door zeer duidelijk de kaart te trekken van een non-alcoholisch alternatief met Desperados Virgin 0.0%. 
  • Wederzijds respect op de dansvloer benadrukken aan de hand van duidelijke richtlijnen. Dit zal op posters zichtbaar zijn.
Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…