Direct naar artikelinhoud
NieuwsLede

Politie schiet na urenlange onderhandelingen gewapende man neer die zich in ouderlijk huis verschanste

De lokale politie van Lede krijgt hulp van speciale politietroepen.Beeld Koen Moreau

In het Oost-Vlaamse Lede is een gewapende man, die zondagavond omstreeks 20 uur de ouderlijke woning binnendrong, na een urenlange belegering door de politie neergeschoten. Dat gebeurde nadat hij met een mes een politiehond aanviel toen agenten de woning binnenvielen. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

en

Twee jaar geleden drong de 33-jarige K.R. ook al eens de woning van zijn vader binnen in de Steenstraat tussen de Sasstraat, Leedshouwken en de Noenstraat. Hij was toen in het bezit van een vuurwapen en loste zelfs een schot in de richting van de politie. Pas na zes uur onderhandelen werd hij overmeesterd. Ook nu speelde de man een machtsspelletje met de politie.

Aanleiding was een dispuut met zijn vader waarna de politie ter plaatse kwam. De vader slaagde erin de woning te verlaten, maar de dertiger verschanste zich andermaal op de eerste verdieping en weigerde zich over te geven aan de politie. Gezien de voorgeschiedenis en de halsstarrige weigering naar buiten te komen, riep de lokale politie net als in 2021 opnieuw de hulp in van het gespecialiseerde DSU-team.

Video wordt geladen...

Volgens de eerste informatie zou K.R. deze keer gewapend geweest zijn met een mes. De belegering duurde echter urenlang. Buren mochten niet naar huis en de straat bleef afgesloten voor alle verkeer. Met luidsprekers werd de man omstreeks 0.15 uur meermaals opgeroepen zich over te geven en langs de voordeur naar buiten te komen. Dat leverde allemaal niks op.

Om 1.30 uur arriveerde een ziekenwagen, maar pas omstreeks 2.15 uur drongen agenten de woning binnen. Toen de man een politiehond met een mes te lijf ging, werd hij geneutraliseerd. Volgens buren viel kort voordien een schot te horen en repten ambulanciers zich naar binnen om de eerste zorgen toe te dienen. Een mug-team werd in bijstand opgeroepen en ook een dierenarts kwam ter plaatse.

De gewonde K.R. werd uiteindelijk met hulp van de brandweer van de eerste verdieping geëvacueerd. Vervolgens werd hij omstreeks 3 uur per ziekenwagen en onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis overgebracht. Over zijn toestand en de toestand van de politiehond wilden politie en parket na het beëindigen van de actie (nog) geen info verstrekken.