Carl Devos licht onafhankelijkheidsplannen van Vlaams Belang toe: “Zelfs N-VA wil hier niet in mee”

Vlaams Belang stelde een stappenplan voor, richting Vlaamse onafhankelijkheid. Politicoloog Carl Devos sprak met Business AM over de bedoeling en de haalbaarheid van dat plan.


Beluister hier het volledige gesprek met Carl Devos:


Waarom is dit belangrijk?

Vlaams Belang blijft de grootste partij in Vlaanderen na de meest recente peiling. De partij droomt hardop van het uitroepen van de Vlaamse onafhankelijkheid als het een meerderheid haalt met N-VA. Alleen is dat beeld misschien niet zo realistisch.
  • Devos: “Een aantal van de Vlaams-nationalistische kiezers verwacht dat Vlaams Belang ook zal streven naar Vlaamse onafhankelijkheid als het aan de macht komt in de Vlaamse regering. En er zijn misschien ook kiezers die voor Vlaams Belang stemmen die dat ook vrezen. Als dat een eenzijdige afscheuring van België is, kan dat heel veel chaos en onzekerheid opleveren. Vlaams Belang heeft afgelopen weekend met een stappenplan de twee publieken willen bedienen.”
  • “N-VA wil voor het confederalisme gaan. Dat klinkt een beetje zachter dan separatisme. Maar als je die plannen van N-VA bekijkt, dan is dat niet echt confederalisme. Dat is een soort ver doorgedreven, gedecentraliseerd federalisme. En in die zin is de boodschap van het Vlaams Belang helder. De partij zegt dat het wel voor een onafhankelijk Vlaanderen gaan, een Vlaanderen dat niet meer binnen België bestaat. In het model van N-VA bestaat België wel nog.”
  • “Het is verre van zeker dat die twee partijen volstaan om een Vlaamse meerderheid te vormen. Een derde partij zal dat streven naar Vlaamse onafhankelijkheid zoals het VB het voorstelt, nooit ondersteunen. Maar ik vermoed dat ook de N-VA daar niet in mee wil, omdat de N-VA ook federale plannen heeft en eerder gelooft in onderhandelingen met onder anderen de PS om vanuit het Belgische niveau confederalisme te introduceren”, stelt Devos.
Meer