Eerste hittegolf van het jaar is een feit, en hij zou wel eens lang kunnen aanhouden

Deze namiddag heeft het KMI in Ukkel 30,1 graden Celsius gemeten. Daarmee maken we sinds vrijdag officieel een hittegolf mee. En die hittegolf zou nog wel even kunnen duren, zegt weerman Bram Verbruggen. Ook later deze week Ć©n volgende week verwacht het KMI hoge temperaturen.

Ook vandaag pieken de temperaturen in ons land weer boven de 30 graden. In Ukkel werd om 17.30 30,1 graden Celsius gemeten. Daarmee is de eerste hittegolf van het jaar officieel een feit. Het KMI spreekt immers van een hittegolf wanneer de temperaturen in Ukkel vijf dagen lang minstens 25 graden Celsius halen en op drie van die dagen boven de 30 graden pieken.

Die voorwaarden zijn vandaag dus vervuld. Vrijdag haalden we nog net geen 29 graden in Ukkel, maar dit weekend gingen de temperaturen vlot over de 30 graden. Vandaag doen ze dat dus opnieuw.Ā 

Hij mag dan vroeg komen, op zich zijn hittegolven in juni niet zo uitzonderlijk, zegt weerman Bram Verbruggen. Maar het zou wel eens een heel lange hittegolf kunnen worden. "Zolang we elke dag 25 graden halen in Ukkel, blijft de hittegolf duren", legt hij uit. "Deze week halen we dat sowieso en volgende week wordt het waarschijnlijk ook nog elke dag rond de 25 graden, met volgende maandag opnieuw 30 graden. Dan krijg je een hittegolf van minstens 14 dagen."

Het absolute record dateert van 1949, toen een hittegolf maar liefst 19 dagen aanhield. Dat zou weleens in zicht kunnen komen.

BEKIJK - Weerman Bram Verbruggen voorspelt minstens tot eind volgende week zomerse temperaturen.

Videospeler inladen...

Brandgevaar

Ons weer zit immers al enkele weken onder een stolp, en daar komt voorlopig geen verandering in. Het zit geblokkeerd doordat de straalstroom een grote bocht maakt. Daardoor zit het droge en stabiele weer ten noorden van ons en het wisselvallige ten zuiden.

Is de hittegolf veroorzaakt door die blokkade? "Daardoor is het vooral erg droog. Sinds 16 mei hebben we in Ukkel geen neerslag meer gehad. Maar dat we nu 30 graden halen, komt niet zozeer daardoor. Dat komt doordat de wind nu uit het oosten komt."

Vanaf morgen waait de wind meer uit het noorden, waardoor de temperaturen iets zouden dalen. Maar ook dan blijft het behoorlijk warm, tot 28 graden Celsius.

Door de combinatie van de hitte en de droogte stijgt ondertussen het brandgevaar in natuurgebieden, vooral die waar de ondergrond uit zand bestaat zoals de Kalmthoutse en Mechelse Heide. Ook in het Zwin, in de duinen en in het Duinbos in De Haan is het opletten geblazen.

BEKIJK - Een weggegooide peuk of zelfs een stukje plastic kan al snel tot brand leiden, waarschuwt boswachter Koen MarƩchal.

Videospeler inladen...

Meest gelezen