Pita Limjaroenrat na zijn verkiezingsoverwinning op 15 mei.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Onderzoek naar oppositieleider die verkiezingen won zet verandering in Thailand op de helling

In Thailand wordt een onderzoek geopend naar Pita Limjaroenrat, die in mei met zijn progressieve partij de verkiezingen won en premier wil worden. De verkiezingsoverwinning was historisch, maar het was al duidelijk dat de conservatieve elite hem stokken in de wielen zou steken.

Volgens de kiescommissie zijn er aanwijzingen dat Pita Limjaroenrat, de 42-jarige partijleider van "Move Forward", een progressieve, pro-democratische partij, aandelen heeft in een mediabedrijf. Wie zich verkiesbaar wil stellen in Thailand, mag dat niet. 

Zelf zegt Limjaroenrat dat hij niets heeft misdaan. Hij zou de aandelen van een tv-kanaal geërfd hebben van zijn vader, maar de zender zou al sinds 2007 geen uitzendingen meer maken. Hij spreekt van een politiek gemotiveerd onderzoek. 

De jonge politicus staat in de startblokken om premier te worden. Samen met de tweede grootste oppositiepartij en een handvol andere partijen heeft hij een coalitie klaar die een comfortabele meerderheid heeft in het parlement. Maar de weg naar de macht is hobbelig. Eerder kwamen er al klachten bij de kiescommissie van politieke tegenstanders, maar die werden telkens verworpen. 

Dat niet alles van een leien dakje zou gaan, stond in de sterren geschreven. De verpletterende overwinning van Move Forward was historisch. Sinds een militaire coup in 2014 zijn steeds conservatieve partijen aan de macht geweest, die worden gesteund door het leger.

De partij heeft de verkiezingen dan ook gewonnen door hervormingen te prediken: de partij wil onder meer de invloed van het leger op de politiek verminderen, komaf maken met de dienstplicht, de grondwet - die is geschreven op maat van de junta - herschrijven, strenge wetgeving over het beledigen van het koningshuis aanpassen, staatsmonopolies afschaffen en het homohuwelijk mogelijk maken. De partij staat voor een nieuwe generatie die verandering wil. Pita Limjaroenrat is het gezicht van die verandering.

Maar als hij premier wil worden, moet de Senaat in Thailand daar eerst goedkeuring voor geven. Een groot deel van die senatoren zijn benoemd door het leger, en een aantal van hen heeft ook al gezegd dat ze ertegen zijn dat Limjaroenrat premier wordt. Dat is ook niet verwonderlijk, aangezien zijn partijprogramma rechtstreeks ingaat tegen de belangen van die oude, conservatieve elite.

Pita Limjaroenrat op de Pride in Bangkok, 4 juni 2023.
AFP or licensors

De kiescommissie zal dat onderzoek nu voeren en dan beslissen of de zaak voor het Grondwettelijk Hof moet komen. Als Limjaroenrat schuldig wordt bevonden, kan hij tot tien jaar cel krijgen en tot 20 jaar lang zijn stemrecht verliezen. Dat zou in de praktijk betekenen dat hij uit het politieke leven gebannen wordt.

Zijn partij zegt dat er niet genoeg bewijs is om de aanklachten tegen Limjaroenrat te staven. De partijsecretaris van Move Forward gelooft er ook nog altijd in dat de wil van het volk zal zegevieren, en dat de kiescommissie de grondwet zal respecteren.

Meest gelezen