Tom Waes spreekt in naam van alle walvissen in nieuwe documentaire "Whale nation"

Tom Waes is de stem van de nieuwe documentaire “Whale nation” over het sociale leven van walvissen, verteld vanuit hun eigen standpunt. "Wij zijn de hoeders van de planeet", zegt hij in "De afspraak". Want de dieren zijn in gevaar, door de menselijke activiteit in en op zee.

"Whale nation" is een film van de Franse regisseur Jean-Albert Lièvre, die eerder ook al een documentaire over de Titanic maakte. Voor deze docu over walvissen haalde hij de inspiratie bij het boek "Whale nation" uit 1988, van de Britse dichter, acteur en activist Heathcote Williams. 

De film onderzoekt vooral het sociale leven van walvissen, en hun functie voor het instandhouden van de planeet. De zeezoogdieren zijn als het ware de hoeders van de aarde. De Franse titel van de film is dan ook  "Les gardiennes de la planète".

Door biozalm te eten, hebben walvissen te weinig voedsel

Tom Waes vertolkt de stem van de walvissen in de documentaire. In "De afspraak" lichtte hij toe hoezeer de dieren bedreigd zijn. De mens heeft een grote, negatieve invloed op het leven van de walvissen, zegt Waes. Door overbevissing nemen we hun eten weg. Daardoor gaan de dieren minder paren. Waes geeft het voorbeeld van biozalm, die in Noorwegen wordt gekweekt. Wie die zalm eet, moet weten dat die wordt gevoerd met korrels, gemaakt van krill uit Zuid-Amerika. Maar die krill vormt het voedsel van walvissen,"en daardoor hebben die te weinig te eten".

De intelligente dieren leren ook van elkaar. Een recent voorbeeld daarvan zijn de gerichte aanvallen van orka's op zeilschepen in de Straat van Gibraltar. Daar is blijkbaar een dominant wijfje bij betrokken, van wie het gedrag door andere dieren wordt geïmiteerd.    

BEKIJK - Tom Waes vertolkt de stem van de walvis in "Whale nation" ("De afspraak"):

Videospeler inladen...

Waes voelt zich erg betrokken bij het lot van de walvissen. Hij is ambassadeur van de Sea Shepherd Conservation Society, die ijvert voor de bescherming van het leven in zee en zich verzet tegen de walvisjacht. Hoewel Waes wel een onderscheid maakt tussen de jacht op grote schaal en bijvoorbeeld een Inuit-gemeenschap die een walvis vangt voor zichzelf. Hij heeft ook al walvisvlees geproefd, bekent hij: "Bewust gegeten in IJsland; het smaakte heel slecht."

Hoewel Tom Waes zich strikt aan de tekst moest houden en zijn Vlaamse tongval wat moest bijschaven voor de Nederlandse markt, is het inlezen van deze natuurdocumentaire hem wel bevallen: "Dit smaakt naar meer." Of hij dan de nieuwe David Attenborough wordt? "Ik heb nog wat tijd."

BEKIJK - de trailer van "'Whale nation" met de stem van Tom Waes:

"Whale nation" is vanaf woensdag 14 juni te zien in de Belgische bioscopen.

Meest gelezen