Eddy en Yahye

Eddy uit Leuven begeleidt buitenlandse nieuwkomers tijdens rijexamen: "Ik ben op dat moment een beetje hun papa of oom"

Eddy Timmermans uit Leuven heeft al zo'n 60 nieuwkomers in ons land begeleid tijdens hun rijexamens. Eddy helpt hen bij de laatste rijlessen en rijdt mee tijdens het examen. "Door mijn leerlingen, leer ik de wereld kennen", vertelt Eddy. 

Het is bijna wekelijks dat Eddy Timmermans uit Kessel-Lo, Leuven, opduikt aan het rijexamencentrum in Haasrode. De gepensioneerde Eddy begeleidt er buitenlandse nieuwkomers tijdens hun rijexamens. Vrijwilligerswerk dat begon toen hij zijn Afghaanse adoptiezoon leerde autorijden. 

60 nieuwkomers

"Na mijn adoptiezoon, hielp ik de zoon van mijn huurders in Tienen aan een rijbewijs", vertelt Eddy. "Daarna kwam de oproep van "Buren zonder Grenzen", zij waren op zoek naar iemand die een Syriër kon begeleiden tijdens zijn rijexamen. En zo begon de bal te rollen en heb ik ondertussen zo'n 60 nieuwkomers geholpen aan een rijbewijs. Zij hebben geen papa, mama of oom die hen kunnen helpen tijdens het traject en dus ben ik een beetje de oom, papa of mama om het rijbewijs te kunnen halen. 

Ook voor Eddy is het contact met zijn leerlingen bijzonder leerrijk. "Ik leer op deze manier heel de wereld kennen", zegt Eddy. "Als wij samen gaan rijden dat vind ik het heel fijn om te praten over hun land en want hun verwachtingen hier in België zijn. Ik heb al heel wat mensen uit Azië en Afrika begeleid. Ik vind het fantastisch om hun verhalen te horen". 

Yahye uit Somalië

Vandaag is het de beurt aan Yahye uit Somalië om zijn rijexamen af te leggen. Het is de derde keer dat hij probeert. "Deze keer is hij er echt wel klaar voor", zegt Eddy. "Zaterdag zijn we nog gaan oefenen. Als hij zo goed rijdt als toen, dan is hij geslaagd." Ook Yahye gelooft deze keer in zijn kansen. Ik heb geleerd uit mijn vorige foutjes, en dankzij Eddy heb ik veel bijgeleerd." 

Na 45 minuten zit het rijexamen erop. Yahye en Eddy stappen uit de auto en meteen valt op: "Yahye is niet geslaagd, hij zal nog een vierde keer moeten terugkeren." Ook Eddy is teleurgesteld: "Tuurlijk ben ik elke keer als iemand niet slaagt, teleurgesteld. Maar we geven niet op, we blijven gaan tot we dat rijbewijs hebben behaald." 

Meest gelezen