©Google Street View

Vader en zoon ontslagen na doorlichting SHM Denderstreek en SVK Zuid-Oost-Vlaanderen

De raad van bestuur van sociale huisvestingsmaatschappij Denderstreek heeft directeur Eddy De Vlieger ontslagen. Bij het sociaal verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen deed de raad van bestuur hetzelfde met algemeen directeur Jonas De Vlieger, de zoon van. De ontslagen volgen op een onderzoek van de afdeling Toezicht van het agentschap Wonen in Vlaanderen. Volgens Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) heeft dat onderzoek "structurele fraude met overheidsmiddelen" aan het licht gebracht.

Na klachten voerde de afdeling Toezicht sinds maart een onderzoek uit naar sociale huisvestingsmaatschappij Denderstreek. Begin april werd er ook een onderzoek opgestart naar het sociaal verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen. Volgens minister Diependaele zijn er "heel wat zaken aan het licht gekomen die verontrustend zijn".

"Er is sprake van structurele fraude met overheidsmiddelen en dat op kap van de mensen die onze steun het meeste nodig hebben", zegt de N-VA-minister. "Het spreekt voor zich dat de raden van bestuur hier zwaar aan tillen en dan in alle eer en vertrouwen gehandeld hebben en beiden per direct ontslagen hebben nadat ze geconfronteerd werden met de bewijslast van mijn administratie."

Gemeld bij het parket

Wat de strafbare feiten betreft, zal een rechter uitspraak moeten doen. Vanuit de Vlaamse overheid werd een ambtelijke melding gedaan bij het parket over de strafrechtelijke feiten en zal er nog een burgerlijkepartijstelling volgen. "Alles wat onrechtmatig verkregen is, moet maximaal teruggevorderd worden", klinkt het.

Minister Diependaele reageert scherp. "Er is nergens in de publieke sector plaats voor zij die hun eigenbelang laten primeren boven het algemeen belang. Al zeker binnen de sector van de sociale huisvesting waar de middelen dienen om te voorzien in de huisvesting van de sociaal zwaksten, is elke vorm van persoonlijke of familiale zelfverrijking absoluut ontoelaatbaar."

Meest gelezen