Jef Colruyt stopt als CEO van Colruyt Group, Stefan Goethaert neemt op 1 juli dagelijks bestuur over

Jef Colruyt, CEO van Colruyt Group, draagt vanaf 1 juli het dagelijks bestuur van de groep over aan Stefan Goethaert. Dat meldt Colruyt Group zelf. Jef Colruyt stond bijna dertig jaar aan het hoofd van de groep en blijft voorzitter van de Raad van Bestuur.

Na het overlijden van zijn vader Jo in 1994 werd Jef Colruyt, op 36-jarige leeftijd, sneller dan verwacht CEO van Colruyt Group. Onder zijn leiding is de groep uitgegroeid tot de grootste supermarktketen van het land. Dit jaar, bijna 30 jaar later, wordt Jef Colruyt 65 jaar oud en gaat hij op pensioen.

Op 1 juli draagt hij het dagelijks bestuur over aan Stefan Goethaert. Het is de eerste keer dat het familiebedrijf geleid wordt door iemand die geen familie is, na oprichter Frans Colruyt, zoon Jo en kleinzoon Jef.

Wie is Stefan Goethaert?

Als burgerlijk ingenieur startte Goethaert zijn loopbaan in de chemiesector bij Prayon waar hij als operationeel directeur de productiesites in België, Frankrijk en de VS aanstuurde. In december 2012 vervoegde hij Colruyt Group. Na een opstart in de logistieke keten, werd hij in september 2013 directeur Fine Food om vanaf begin 2019 ook Private Label en Retail Services aan te sturen. Sinds april 2022 is hij COO Food Production, Business en Group Services. 

“Stefan brengt een sterke internationale managementervaring in gecombineerd met de vereiste leiderschapscapaciteiten en een waardegedreven visie", aldus Jef Colruyt over zijn opvolger. "Na 10 jaar in de groep heeft hij de nodige bagage en een doorgedreven kennis van de verschillende activiteiten om de strategie van Colruyt Group verder vorm te geven en te realiseren in een retailmarkt in volle evolutie."

Onder het visionair leiderschap van Jef kon Colruyt Group namelijk uitgroeien tot een stevige marktleider in België

Stefan Goethaert, Colruyt Group

“In naam van de directie van Colruyt Group wil ik Jef Colruyt bedanken om al die jaren de groep uit te bouwen tot wat ze vandaag is", verklaart Goethaert. "Onder het visionair leiderschap van Jef kon Colruyt Group namelijk uitgroeien tot een stevige marktleider in België met vertakkingen in verscheidene landen, en tot pionier in duurzame initiatieven en technologische vernieuwingen."

"Jef staat bekend om zijn passie voor mensen, waardegedreven ondernemen en duurzaamheid. Ikzelf en de ganse Colruyt Group gemeenschap zijn blij te kunnen blijven rekenen op zijn uitgebreide kennis en ervaring vanuit zijn rol als Voorzitter van de Raad van Bestuur. Tot slot wens ik Jef Colruyt persoonlijk te bedanken voor het gestelde vertrouwen en kijk er naar uit om samen met het Directiecomité en met alle medewerkers elke dag het beste van onszelf in te zetten voor onze klanten."

Winst gedaald

In de marge van de mededeling over de machtswissel heeft Colruyt Group ook haar jaarcijfers gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het bedrijf in het gebroken boekjaar 2022-2023 de nettowinst met 30,4 procent heeft zien dalen tot 201 miljoen euro. Het bedrijf verwijst onder meer naar de kosteninflatie.

Het marktaandeel van de Colruyt Group in België (Colruyt Laagste Prijzen, Okay en Spar) steeg volgens de retailer wel tot 31,0 procent in boekjaar 2022-2023, tegenover 30,8 procent het voorgaande jaar. "We blikken terug op een uitdagend boekjaar dat uitmondde in een sterke daling van het resultaat", besluit Jef Colruyt in het persbericht.

Minder ontslagen dan verwacht bij herstructurering

Het bedrijf gaf ook meer details over de geplande herstructurering. Op 19 april kondigde Colruyt aan dat het 192 van de zowat 1.100 jobs wilde schrappen bij speelgoedwinkelketen Dreamland en babyspullenketen Dreambaby. Eén van de 48 winkels van Dreamland en vijf van de 32 vestigingen van Dreambaby doen de deuren dicht. De herstructurering gaat hand in hand met de verkoop van 75 procent van Dreamland aan speelgoedwinkelketen ToyChamp.

Intussen is de informatie- en consultatiefase in het kader van de wet-Renault, die de te volgen procedure bij een collectief ontslag vastlegt, afgelopen. In het financieel rapport spreekt Colruyt nog van 151 getroffen medewerkers. "Als mensgerichte werkgever zal Colruyt Group maximaal inzetten op heroriëntering binnen de groep om het aantal ontslagen te reduceren", klinkt het.

"We zijn nog volop aan het onderhandelen over een sociaal plan en hopen het aantal naakte ontslagen nog verder te reduceren", zegt Karen Van de Voorde van de socialistische vakbond BBTK. "Colruyt wil het sociaal overleg nog voor de zomer afronden en volgens Decock "verlopen de gesprekken al van bij het begin in een constructieve sfeer".

Meest gelezen