Neef van vrouw die gezin verloor in brand: "Grote solidariteit, maar ze krijgt ook verwijten op sociale media"

Er is een geldinzameling gestart na de dodelijke brand in Gent. Daarbij kwam een man van 25 om, samen met zijn twee kinderen van 4 jaar en 9 maanden. Zijn vriendin van 22 was uit het raam gesprongen, en overleefde het. Omdat zij alles kwijt is, heeft haar neef beslist geld in te zamelen, en de teller staat momenteel op ruim 25.000 euro. "De solidariteit is gigantisch, ook al hebben we zure reacties gekregen meteen na de brand", zegt neef Lorenzo Van Der Stiggel.

Na de brand in een woning maandag in de Fuchsiastraat in Gent verschenen uiteenlopende reacties op sociale media. "Velen wensten ons sterkte. Maar er waren er ook die schreven dat "die vrouw het woord mama niet waard is, omdat ze weggevlucht was van haar kinderen" maar dat klopt helemaal niet", zegt neef Lorenzo Van Der Stiggel verontwaardigd.

"Toen de brand uitgebroken was, hadden mijn nicht en haar vriend afgesproken dat zij uit het raam zou springen, dat hij daarna de kinderen zou aangeven en uiteindelijk ook zou springen. Maar die sprong van mijn nicht is mislukt. Ze heeft twee gebroken benen en enkels, ook enkele ribben zijn gebroken, net als een ruggenwervel en haar staartbeentje. Ze kon helemaal niet meer bewegen." Lees verder onder het interview

"Ze hoorde haar vriend roepen "Help, we gaan dood", ook de kinderen waren aan het roepen, maar ze kon zelf niets meer doen. Daarna werd het doodstil", doet Lorenzo zijn verhaal. Het parket van Oost-Vlaanderen liet gisteren weten dat de brand een ongeval is, maar wat er aan de oorzaak ligt is nog niet helemaal duidelijk.

"We weten uit de autopsie wel dat de kinderen en hun papa gestorven zijn door CO-intoxicatie", zegt Lorenzo. "Het moet heel snel gegaan zijn, en er was ook een gigantische rookontwikkeling. We hopen toch nog te weten te komen wat er precies is gebeurd."

"Ik heb geen kleren die ik mijn vriend en kinderen kan aandoen om in begraven te worden"

"Wat mijn nicht me zei, ging door merg en been", gaat Lorenzo verder. "Ze is zwaargewond, ze heeft alles verloren, en dan zei ze mij "ik moet mijn kinderen en vriend begraven en ik heb geen kleren om hen aan te doen voor de begrafenis".

Dat ging bij mij door merg en been, en dus ben ik een crowdfunding gestart. Sommigen zeiden me dat we ook bij het OCMW kunnen aankloppen voor hun begrafenis, maar we willen nog één keer het beste voor haar vriend en kinderen. Ik had geen bedrag voor ogen, was het 500 euro, minder of meer, alle beetjes helpen. Maar dat we intussen al op ruim 25.300 euro zouden staan van maar liefst meer dan 1.300 mensen, dat had ik niet gedacht. Ik ben iedereen enorm dankbaar!"

Meest gelezen