Italië neemt afscheid van Silvio Berlusconi: duizenden mensen wonen plechtigheid bij op plein voor kathedraal

In de Italiaanse stad Milaan wordt Silvio Berlusconi, de bekende Italiaanse oud-premier en zakenman, vandaag begraven. De plechtigheid in de gotische Duomo Santa Maria Nascente lokt zowel voor- als tegenstanders van Berlusconi, want ook na zijn dood blijft de oud-premier een omstreden figuur.

Op het plein voor de kathedraal Santa Maria Nascente, beter bekend als de Duomo di Milano, stroomt het volk toe om de begrafenis van Silvio Berlusconi, de voormalige Italiaanse premier, bij te wonen. Berlusconi overleed maandag op 86-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Milaan. Hij werd daar behandeld voor zijn chronische leukemie. 

Volgens de politie zullen ongeveer 2.300 mensen de plechtigheid in de kerk bijwonen, nog eens 8.000 mensen kunnen de ceremonie volgen op twee grote schermen op het plein voor de kathedraal. De ceremonie in de kerk zit er ondertussen op en de kist wordt de kerk uitgedragen.

Milaan is een stad die nauw verbonden is met Silvio Berlusconi. Hij werd er geboren en begon er zijn carrière als stofzuigerverkoper. Maar niet enkel in Milaan wordt de voormalige premier herdacht, in heel Italië werd vandaag een dag van nationale rouw aangekondigd. Alle Italiaanse en Europese vlaggen op openbare gebouwen zijn halfstok gehangen.

Omstreden erfenis

Silvio Berlusconi was op zijn minst gezegd een omstreden figuur. Zijn carrière zat bomvol schandalen, gesjoemel en foute uitspraken. Dat leverde hem tijdens zijn carrière als politicus zowel voorstanders als tegenstanders op. Dat blijkt ook op zijn begrafenis, want ook daar komen zowel voorstanders als tegenstanders van de oud-premier opdagen. Even ontstond er een klein opstootje op het plein toen een vrouw met een T-shirt met het opschrift "ik ben niet in rouw" zich een weg baande door de massa.

De vrouw met het opschrift "ik ben niet in rouw"

"Toch staan er vooral voorstanders van de oud-president op het plein", duidt Willem Van Mullem, journalist voor VRT NWS. Hij volgt de plechtigheid vanop het plein voor de kathedraal. "In de kerk zal één grote delegatie van de Italiaanse regering de ceremonie bijwonen. We mogen niet vergeten dat Forza Italia, de partij van Silvio Berlusconi, op dit moment in die regering zit onder leiding van premier Giorgia Meloni. Ook wat kopstukken van de oppositiepartijen zullen hier vandaag aanwezig zijn."

Daarnaast is het uitkijken wie er komt van buitenlandse prominenten. "De naam van Victor Orban viel. Er zou ook een Turkse delegatie hier zijn. Ook de Italiaanse Europese Commissaris Paolo Gentiloni zal de EU vertegenwoordigen. De 27 EU-lidstaten worden vertegenwoordigd door de ambassadeurs."

BEKIJK - De kist komt aan in de Duomo di Milani:

Videospeler inladen...

Toch is lang niet iedereen enthousiast over het hele gebeuren en komt er heel wat kritiek. "Velen vragen zich af of de oud-premier met een staatsbegrafenis niet te veel eer krijgt", duidt Van Mullem. "Ook het volledige politieke leven valt stil, verschillende vergaderingen en bijeenkomsten worden stilgelegd. Daar komt ook wel wat kritiek op."

Het volk stroomt toe op het plein voor de kerk (Bron: livestream)

Kritiek: terecht of niet?

Volgens de meeste Italianen was Berlusconi, als mediamagnaat, voetbalondernemer en drievoudig premier, één van de meest invloedrijke figuren van Italië. Critici hekelden de enorme macht de man als premier, maar ook als mediamagnaat, had verworven. Zijn carrière wordt overschaduwd door schandalen, uitschuivers en veroordelingen. De meningen zijn dus verdeeld of hij wel zo'n grote staatsbegrafenis verdient.

Hij werd immers herhaaldelijk vervolgd voor belastingontduiking en omkoping. Hij slaagde er vrijwel altijd in om aan een veroordeling te ontsnappen, door eindeloze procedures, verjaring, of door wetten te laten goedkeuren waardoor een vergrijp uiteindelijk niet meer strafbaar was. 

Berlusconi II was vooral bekend door een controversiële mediawet en een hervorming van justitie. Beide wetten kwamen vooral Berlusconi zelf ten goede bij zijn vele rechtszaken.

BEKIJK - VRT NWS-journalist Willem Van Mullem in Milaan: "Buiten de kathedraal leek het wel een stadionbegrafenis":

Videospeler inladen...

Meest gelezen