2023 Getty Images

Britse oud-premier Boris Johnson heeft parlement opzettelijk misleid, zegt commissie over illegale coronafeestjes

De gewezen Britse premier Boris Johnson heeft het parlement opzettelijk misleid. Dat is de conclusie van de parlementaire onderzoekscommissie over "Partygate", de naam die is gegeven aan de illegale feestjes die Johnson als premier tijdens de coronalockdown organiseerde in zijn ambtswoning. De commissie stelt vandaag haar rapport voor in het Lagerhuis, het Britse parlement. Johnson nam vorige week al ontslag als parlementslid.  

Een parlementaire onderzoekscommissie heeft zich meer dan een jaar lang gebogen over de verklaringen van Boris Johnson over de illegale feestjes die hij als Brits premier tijdens de coronajaren organiseerde in zijn ambtswoning in Downing Street.

Terwijl de straten leeg waren en de ziekenhuizen vol lagen, werden er in de ambtswoning van de premier feestjes gehouden tijdens de coronalockdowns.

Nadat dat aan het licht was gekomen, loog Boris Johnson erover in het parlement, en daarna ook in de onderzoekscommissie, concludeert de commissie

In haar rapport is ze vernietigend over de gewezen premier. Ze maakt brandhout van de eerdere verklaringen van Johnson, die beweerde dat hij nooit bewust heeft gelogen over de feestjes. 

BEKIJK - "Telkens weer bewijst hij wat voor een paljas hij is", Johnson kan op weinig begrip rekenen in Londen:

Videospeler inladen...

Intimidatie en ondermijnen van de democratie

Johnson misleidde het parlement niet alleen met opzet, hij minachtte het ook, zegt de commissie. "Die minachting was des te ernstiger omdat ze kwam van de eerste minister, de hoogste in het bestuur". De commissie beschuldigt Johnson ook van intimidatie en het ondermijnen van de democratie.

Zijn handelingen en zijn antwoorden in de commissie waren zo'n grove schending van de regels van het Lagerhuis dat Johnson voor 90 dagen de toegang tot het parlement moet worden ontzegd, stelt de commissie. Ze adviseert ook om Johnson geen voormaligeledenpas te geven, die toegang geeft tot het parlement na de ambtstermijn.

Johnson is die voorgestelde schorsing overigens vóór. Vorige week nam hij onverwacht ontslag als parlementslid. Dat deed hij nadat hij zelf al inzage had gekregen in het rapport.

In de lange mededeling die hij publiceerde om zijn vertrek aan te kondigen, profileerde hij zich als een slachtoffer van een heksenjacht tegen zijn persoon. Hij haalde fel uit naar de commissie, die vooral uit leden van zijn eigen Conservatieve Partij bestaat, én naar zijn partijgenoot Rishi Sunak, de huidige Britse premier. 

Meest gelezen