Economische groei blijft relatief stevig, maar Nationale Bank waarschuwt dat begrotingstekort te hoog blijft

Op korte termijn blijft de Belgische economie stevig groeien, maar op middellange termijn zal die groei teruglopen. Tegenover dat relatief goede nieuws staat dat het begrotingstekort ook de komende jaren te hoog zal blijven, en zelfs zal stijgen als het beleid niet wordt gewijzigd. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse economische prognose van de Nationale Bank.

Volgens de Nationale Bank zou onze economie dit jaar groeien met 1,4 procent, maar op middellange termijn zou die groei wat krimpen, tot 1,2 procent op jaarbasis. Dat heeft te maken met de krapte op de arbeidsmarkt, die alsmaar meer voelbaar wordt.

De zogenoemde voedselinflatie zal volgens de Nationale Bank geleidelijk afnemen. Dat gebeurt in navolging van de algemene inflatie, die al sinds vorig najaar afneemt dankzij de forse daling van de gasprijzen op de internationale markt.

De loonkosten zullen dit jaar wel nog met 8 procent stijgen. Dat komt omdat de koppeling van de lonen aan de index met enige vertraging werkt. Daardoor zullen de uurloonkosten in ons land volgens de Nationale Bank met 3 procentpunt meer stijgen dan in onze belangrijkste buurlanden. Dat is geen goed nieuws voor onze concurrentiekracht.   

Het begrotingstekort blijft intussen groot en stijgt dit jaar zelfs weer. Bij ongewijzigd beleid zal dat tekort in 2025 op 4,7 procent van het bbp staan. Dat is boven de Europese Maastrichtnorm, die bepaalt dat het begrotingstekort van een EU-lidstaat in principe niet hoger dan 3 procent van dat bbp mag zijn.

Meest gelezen