Boksen

Hermans en Eloyan verdedigen titel IBO World en EBU European, Martirosyan bokst voor titel IBO International in Roosdaal

Roosdaal -

Matchmaker/promotor Ezzeddine Laggoune pakt op zaterdag 17 juni in de vroegere feestzaal Belleheide, nu de prachtig vernieuwde AlfSun-sporthal in Roosdaal, uit met een grootse boksmeeting met liefst tien profkampen. Ongezien in Vlaanderen. Femke Hermans zet haar titel IBO World in het super welter op het spel, Geram Eloyan zijn titel EBU European in het super bantam en Hovhannes Martirosyan knokt voor de titel IBO International.

Roland Lebuf

Normaal spelen de profs van RSCA Futsal er hun thuiswedstrijden, maar de AlfSun Arena wordt op 17 juni omgetoverd tot een heuse bokstempel. “Geweldig om in zo’n prachtige zaal te kunnen boksen”, aldus Femke Hermans uit Steenhuffel, die trouwens rekent op massale steun van haar supporters. “Ik boks niet zo vaak in België en nu kunnen ze me eens live aan het werk zien. Die steun zal ik gewoon nodig hebben. Want de 46-jarige Zweedse Maria Lindberg (30 kampen, 20 gewonnen waarvan de helft met k.o;, red.) moet het vooral van haar kracht hebben. Ze rekent op één fatale slag en komt onvervaard op haar tegenstandsters af. Mijn trainers hebben haar zwakke en sterke punten ontleed en daar een strijdplan voor mij uit gedistilleerd. Ik ben er klaar voor.”

Femke Hermans.© GEERT TRESIGNIE

Een uitstekend strijdplan zal ook Geram Eloyan moeten hebben. Want Vincenzo La Femina (12 kampen ongeslagen en 6 gewonnen met k.o.) is de nummer twee van Italië en een gevreesde puncher. Geen cadeau, dus. “Ik had de tegenstander niet te kiezen”, aldus Eloyan. “De Italiaan was als officiële challenger aangeduid door de EBU. Maar goed, als kampioen mag je niet verwachten dat je een gemakkelijke tegenstander voor de vuisten krijgt als je je titel wil verdedigen. Maar moeilijk gaat ook. Dat heb ik toch bewezen in juni toen ik die titel heb gewonnen tegen Floran Mantels (28 kampen, 24 gewonnen, red.), de kampioen van Frankrijk en voor eigen supporters. En je weet, winnen op punten in het buitenland is niet evident, hè.”

Geram Eloyan.

Hovhannes Martirosyan, de koele killer uit Hasselt, maakte in Brussel een einde aan de carrière van de Franse vedette Renald Garrido. Sloeg zijn kaak kapot en won meteen de Beneluxtitel in het superlichtgewicht. Daarna mepte hij Jan Marsalek naar het vilt en werd kampioen WBC Francophone. Tegen Hamsan Amzile (35 jaar – 7 kampen, 6 gewonnen), zijn tegenstander in Roosdaal, die onlangs met split decision zijn titel van kampioen van Frankrijk verloor, knokt hij voor de titel IB0 International. “Dat wordt de zwaarste kamp uit mijn carrière”, denkt Hovo. “Een titelkamp die zowat uit de lucht komt vallen. Maar ik ben er klaar voor. Ik heb net een trainingskamp van twee weken in Marbella achter de rug. Ja, zweten en afzien, maar zo moet het. Ik kijk er echt naar uit om zaterdag te tonen dat ik niet aan het einde van mijn carrière ben. Integendeel.”

Hovhannes Martirosyan.© Karel Hemerijckx

Ook nog aan het werk te zien in Roosdaal...

Je zou kunnen zeggen dat als Ezzeddine Laggoune wat doet, hij dat goed doet. Of hij overdrijft? Tien profkampen op één meeting, het zal zeker en vast laat worden in de AlfaSun Arena. Maar als je als manager elf profboksers in je portefeuille hebt zitten, moet je er af en toe ook enkele aan werk helpen. Zo krijgen we zaterdag naast Femke Hermans, Geram Eloyan en Hovhannes Martirosyan ook deze boksers aan het werk te zien…

Meriton Karaxha

“Eindelijk nog eens een kamp in ons land”, aldus Meriton Karaxha. “Het is pakweg twee jaar geleden dat ik hier nog bokste. Ik breng nochtans altijd spektakel en ze mogen me zetten tegen wie ze willen. Ik ga niemand uit de weg. Maar goed, mijn manager Ezzeddine heeft intussen voor twee mooie kampen in het buitenland gezorgd en straks sta ik op zijn programma in Roosdaal.”

“Neen, mijn tegenstander is geen kampioen maar een vechter. Zo heb ik het liever dan iemand die de strijd ontwijkt en op punten probeert te winnen. Maar ik garandeer je dat Zoltan Szabo geen acht ronden rechtop zal staan.”

Michiel Partoens

Ezzeddine Laggoune is zeker: Michiel Partoens, zijn laatste “ontdekking”, is een groot talent in wording. “Michiel is leraar en heeft zijn boksopleiding in Nederland gekregen. Als amateur werd hij twee maal kampioen van Nederland, ook tweemaal kampioen van Zuid-Nederland, won eenmaal het open kampioenschap van Zuid-Nederland en won ook de prestigieuze Box Cup van Eindhoven. Een verstandige jongen die niet naast zijn schoenen zal lopen omdat hij twee profkampen heeft gewonnen. Hij kan het ver brengen.”

Lee Ingelrest (manager: Pierre Damien)

Op het recente 29ste Gentsboksgala stond Gentenaar Lee Ingelrest aan de afgrond en dreigde zijn eerste nederlaag in zeven kampen. “Ik heb toen afgezien omdat ik de weken voor die kamp een infectie op mijn luchtwegen heb opgelopen en ik enkele dagen daarvoor nog aan de puffers lag”, aldus Ingelrest. “In de vijfde ronde dacht ik dat het over was, maar in de laatste heb ik nog de krachten gevonden om zelf in het offensief te gaan.”

“Roosdaal is een mooie afsluiter van een succesvol seizoen, waarin ik voor het eerst vier kampen bokste. Het moet normaal mijn achtste zege worden en mijn manager heeft gevraagd of ik voor de Vlaamse titel kan boksen en daarna aan Barbiaux of hij zijn Belgische titel wil verdedigen tegen mij. We zien wel of dat lukt.”

Liridon Fazliu (manager: Eddy Vandenhouwele)

Boks kruipt waar het niet gaan kan. Liridon Fazliu stopte ermee toen hij met zijn vrouw de lunchbar Ora in Oostende begon. “Maar omdat we ook leveren aan het OCMW, een school en het stadsbestuur, werd het te zwaar”, aldus Fazliu. “We hebben een personeelslid en zijn vrouw aangenomen en ik werk nu nog drie uren mee. Maar eerlijk, het begon weer te kietelen, hoor. Ik miste het boksen.”

In Roosdaal is zijn tegenstander de Bosniër Sandro Stanic (zeven kampen, twee gewonnen). “Normaal een kamp als voorbereiding op de revanche tegen Leonardo Strynck voor de Belgische titel in het lichtgewicht, die op 14 oktober in Middelkerke wordt georganiseerd.” (rl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer