Westen van Frankrijk opgeschrikt door aardbeving: meldingen van schade aan huizen

Een groot deel van het westen van Frankrijk is opgeschrikt door een aardbeving. Lokale autoriteiten melden materiële schade en op verschillende plaatsen is ook de elektriciteit uitgevallen. Zeker een persoon raakte lichtgewond.

De beving gebeurde gisteren om 18.38 uur en had een kracht van meer dan 5. De geologische dienst spreekt op dit moment van 5.3, lokale autoriteiten hebben het over een kracht van 5.8. Het gaat om de zwaarste beving sinds 2002 in Frankrijk, weten Franse media. Het epicentrum lag op zo'n 30 kilometer ten oosten van de havenstad La Rochelle.

Volgens Franse media was de beving voelbaar tot in het centrum van Bordeaux en in de steden Limoges en Rennes. De prefectuur van het departement Deux-Sèvres laat weten dat er talrijke meldingen van materiële schade binnenlopen. Het gaat dan vooral over gevallen stenen en scheuren. De burgemeester van de gemeente Courçon-d'Aunis spreekt van zware schade aan de kerk.  In dezelfde regio, in de gemeente La Laigne, zijn een twaalftal huizen onbewoonbaar verklaard en vertoont de klokkentoren grote scheuren.

Een persoon raakte lichtgewond en wordt verzorgd door de hulpdiensten. In de Charente-Maritime zaten meer dan 1.000 gezinnen zonder stroom.

Heel mijn appartement trilde, de spiegel aan de muur, de glazen in de kast... Het heeft enkele seconden geduurd. Ik woon op de derde verdieping. Ik dacht dat het gebouw ging instorten.

Léa Franke, studente in de stad Tours (persagentschap AFP)

BEKIJK - "We dachten dat er een ontploffing was", bewoners reageren geschokt:

Videospeler inladen...

"Krachtig"

Aardbevingen zijn niet echt uitzonderlijk bij onze zuiderburen, al zijn ze zelden krachtig. Een beving van meer dan 5 komt er gemiddeld een keer in een decennium voor. Voor de getroffen regio nu is het wel al van 1972 geleden dat de aarde er nog zo hard beefde. Bevoegd minister Christophe Béchu spreekt in elk geval van een "krachtig" exemplaar.

De eerste seismische stations - die aardtrillingen meten - werden in Frankrijk aan het begin van de 20e eeuw geïnstalleerd. De meest desastreuze beving sinds dan gebeurde op 11 juni 1909, in de Provence. Daarbij vielen toen bijna 50 doden.

Meest gelezen