© Photo News

Tientallen Vlaamse intercommunales weigeren transparantie

Tientallen intercommunales weigeren de Vlaamse overheid transparantie te geven over de vergoedingen die ze uitkeren. Dat moet de Vlaamse regering concluderen na een poging tot inventarisaties van alle samenwerkingsverbanden. Alle Vlaamse partijen gaan nu een gezamenlijke brief opstellen om hen te vragen toch openheid te verlenen.

Na de schandalen met Publifin en Publipart besloot de Vlaamse regering een inventaris te maken van alle intergemeentelijke participaties in Vlaanderen. Er werden 206 structuren geïdentificeerd, waarvan het merendeel bereidwillig de nodige info gaf. Negentien intercommunales doen echter alsof hun neus bloedt. Bekende namen als C-Power, Interwaas en Microsoft Innovation Center Vlaanderen deden niet de moeite om een brief terug te sturen. Vijfentwintig anderen deden dat wel, maar verschuilen zich achter de vennootschapswet, die hen niet verplicht om informatie te geven aan de Vlaamse overheid. Het gaat dan onder meer om Aquafin, Elia en Fluxys: de grootste spelers in de sector van de nutsvoorzieningen.

In het Vlaams parlement kwamen alle partijen dinsdag overeen om de bewuste intercommunales, die bestuurd worden door leden van die partijen, aan te schrijven en hen met aandrang te vragen toch transparantie te verschaffen. “Als we niet mogen beschikken over alle vergoedingen maken we als politici opnieuw een heel slechte beurt”, bracht bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) in herinnering. Ze roept alle partijen op om hun bestuurders ook persoonlijk tot verantwoording te roepen, “anders wordt het heel moeilijk om een transparant overzicht van deze structuren te bezorgen”.

Volgens N-VA-fractieleider Matthias Diependaele hebben de intercommunales wellicht gelijk als ze zich verschuilen achter de federale vennootschapswet. “Maar het is absoluut te veroordelen”, stelde hij. “De boosheid in de samenleving over wat de afgelopen weken is gebeurd zou iedereen bij een dergelijke structuur moeten aanzetten tot transparantie”, vond Björn Rzoska van Groen.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer