Direct naar artikelinhoud
PolitiekFiscale hervorming

Minister Van Peteghem (cd&v) stelt btw-tarief van 0 procent voor op brood, melk en boter

Minister Van Peteghem (cd&v) stelt btw-tarief van 0 procent voor op brood, melk en boter
Beeld Wouter Van Vooren

De weg naar een fiscale hervorming die naam waardig is nog bijzonder lang. Zoveel is duidelijk na een eerste weekend onderhandelen binnen Vivaldi. Minister Vincent Van Peteghem (cd&v) probeert alvast de zorgen over een duurdere winkelkar weg te nemen. Hij stelt een btw-nultarief op brood, melk en boter voor.

De fiscale hervorming maakt deel uit van de ‘eindsprint’ die premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft beloofd richting de verkiezingen in 2024. De premier, wiens partij steeds verder wegzakt in de peilingen, heeft er alle belang bij om de kiezer te tonen dat zijn regering functioneert.

Ook minister van Financiën Vincent Van Peteghem lijkt er nog zin in te hebben. Hij spoort zijn collega-ministers al enkele maanden aan om “eindelijk” werk te maken van een verlaging van de lasten op arbeid. Maar of het zover komt, blijft onzeker: de standpunten liggen ver uit elkaar.

Vrijdag, zaterdag en zondag heeft de regeringstop onderhandeld over de fiscale hervorming. Eerst in groep en daarna bilateraal met premier De Croo en Van Peteghem. Er is voorlopig weinig vooruitgang. De onderhandelingen gaan woensdag voort. De kans op een snel akkoord lijkt klein.

Cadeaus

Bij Open Vld beseft men dat premier De Croo een succes kan gebruiken voor de start van de zomervakantie. Tegelijk is intern afgesproken dat de fiscale hervorming gelinkt moet zijn aan de begrotingsopmaak. “Gezien de budgettaire situatie kan je niet te veel cadeaus uitdelen”, luidt het.

Minister Van Peteghem blijft een grote lastenverlaging tegen begin 2024 bepleiten. Zo moeten alle werkenden minstens 835 euro netto per jaar extra overhouden. Hiervoor rekent hij onder meer op een verhoging van de belastingvrije som en een verlaging van de huidige belastingtarieven.

In ruil wil Van Peteghem onder meer de btw-tarieven van 6 en 12 procent gelijktrekken, naar 9 procent. Hierdoor dreigen een aantal producten in de winkelrekken - zoals brood, melk en boter - duurder te worden. Wat onaanvaardbaar is voor de linkse partijen. “De stijging van de prijs van brood via de btw, dat is niet ons model”, aldus Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet zondag bij RTL.

Van Peteghem wil deze zorgen wegmasseren via een btw-nultarief op brood, melk en boter (naast zijn bestaande plan voor een nultarief op groenten, fruit, medicijnen en luiers). “Binnen de kern heeft hij dat voorgesteld, ja. We wachten nu op de ideeën en plannen van de andere partijen”, luidt het op het kabinet van de christendemocraat. “Daarna gaat de discussie verder.”

Bouchez

Het is al langer duidelijk dat vooral MR en PS lijnrecht tegenover elkaar staan - voor de zoveelste keer deze regeerperiode. Beide Franstalige partijen zijn al jaren in een harde ideologische strijd verwikkeld. De naderende verkiezingen zorgen alleen maar voor extra spanning.

MR dringt aan op een fiscale hervorming die een stevige belastingverlaging inhoudt. De oefening mag niet beperkt blijven tot een belastingverschuiving. En volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is dit enkel haalbaar als zo’n belastingverlaging financieel gedekt is door een hervorming van de arbeidsmarkt. Bouchez kijkt dan vooral naar de werkloosheidsuitkeringen.

“We moeten zorgen dat deze hervorming alle werknemers ten goede komt. In dit geval moeten er meer mensen aan het werk en moet de staat minder uitgeven”, aldus Bouchez zondag bij VTM Nieuws. Zijn voorstel botst echter op een harde ‘non’ bij de Franstalige socialisten.

PS ziet geen heil in een snoeibeurt voor de uitkeringen. In de peilingen voelt de partij van Paul Magnette de hete adem van het uiterst-linkse PTB in de nek. De socialisten (ook die van Vooruit) kijken eerder richting de banken en de effectentaks om de fiscale hervorming te bekostigen. Maar hier wil Bouchez dan weer niets van weten. Vooruitgang boeken lijkt zo heel moeilijk.