Twee kinderen van 4 en 8 sterven bij hevige brand in Sint-Amands, moeder zwaargewond in ziekenhuis

In Sint-Amands zijn twee jonge kinderen overleden na een woningbrand. De brand brak uit iets voor middernacht. Ook de moeder raakte zwaargewond, zij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De politie heeft de vader intussen kunnen bereiken. Hij zal nu gehoord worden bij de politie, het is absoluut nog niet duidelijk of hij iets te maken heeft met de brand. 

"Ik lag te slapen, toen ik plots een vrouw hoorde gillen op straat. Ik ben meteen komen kijken en de straat hing vol rook." De buren reageren zwaar aangeslagen op het drama dat zich gisteren in Sint-Amands heeft afgespeeld. "Het was verschrikkelijk."

De zwartgeblakerde voorgevel en de bloemen op de stoep zijn nog een stille getuige. De brand brak iets voor middernacht uit. Het ging om een korte, maar hevige brand. Wel al duidelijk is dat de moeder zich buiten de woning bevond toen de hulpdiensten arriveerden. Zij geraakte met de hulp van een buurman buiten. De twee kinderen sliepen op de eerste verdieping van het huis. De hulpdiensten konden hen nog bevrijden en naar het ziekenhuis afvoeren. Maar in de loop van de nacht zijn de kinderen, een meisje van 4,5 en een jongen van 8 jaar oud, overleden. De moeder ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Nog een vierde persoon raakte gewond, de buurman die hulp wilde bieden en is gevallen in de tuin.

Op dit moment is het voorbarig om uitspraken te doen over de oorzaak 

Dirk Van de Sande - politie

De rijwoning is zwaar beschadigd, de woningen van de buren bleven gevrijwaard. "Het onderzoek naar de oorzaak en de omstandigheden van de brand loopt nog volop. Daar is nog geen duidelijkheid over", aldus Van de Sande. Het is voorlopig niet duidelijk of de brand aangestoken is of niet. Op dit ogenblik liggen alle pistes nog open. "We hopen snel duidelijkheid te krijgen."

De vader van de kinderen woont al een tijdlang op een ander adres. De politie heeft de vader van de twee kinderen intussen kunnen bereiken. De man werd in de loop van de namiddag op de hoogte gebracht in Buggenhout, hij zal nu gehoord worden bij de politie, het is absoluut nog niet duidelijk of hij iets te maken heeft met de brand.

BEKIJK - "Binnen hoorden we van alles ontploffen", buurtbewoners over de brand:

Videospeler inladen...

In de school van de twee kinderen wordt psychologische bijstand voorzien. "Het team van slachtofferhulp van de politie is naar de basisschool gestuurd", zegt burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V). "Eerst zijn de leerkrachten opgevangen om het verhaal te brengen, en om hen tips te geven om de kinderen te vertellen wat er gebeurd is."

De school heeft intussen ook een bericht gestuurd: "Voor onze school, onze personeelsleden en onze leerlingen is deze tragische gebeurtenis een grote schok. Onze gedachten gaan vanzelfsprekend in eerste instantie uit naar de familie en nabestaanden van de slachtoffers." De school laat ook weten dat er ook de komende dagen en weken hulp voorzien wordt. De gemeente heeft ook een rouwregister geopend.

Meest gelezen