Twee kindjes (4 en 8) overleden bij hevige woningbrand in Sint-Amands, moeder kritiek: “Ze werd in de tuin aangetroffen”

Puurs-Sint-Amands -

Twee kindjes van 4 en 8 jaar oud zijn zondagnacht overleden bij een hevige woningbrand in de Jan Hallezlaan in Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands). De twee kinderen werden door de brandweer uit de brand gehaald en in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleden ze korte tijd later. De moeder raakte zwaargewond bij de brand. Voorlopig is het nog onduidelijk wat het vuur heeft veroorzaakt.

Theo Derkinderen

De brand brak kort voor 23.30 uur zondagavond uit. In de woning waren een moeder en haar twee kindjes aanwezig. De brandweer was vijf minuten na de oproep al ter plaatse. “We werden geconfronteerd met een uitslaande brand aan de achterzijde. De moeder hebben we in de tuin van het huis aangetroffen en heel snel werd duidelijk dat er nog twee kinderen in de woning aanwezig waren”, zegt officier Danny Geernaert van brandweerzone Rivierenland. “We zijn de woning langs de voor- en achterzijde binnengedrongen. Aan de achterzijde hebben we een ladder tegen de gevel gezet en een raam ingeslagen. Een eerste kind is vrij snel aangetroffen en naar buiten gebracht, het andere kind iets later.”

De politie sloot de omgeving van het huis af met een lint.© Theo Derkinderen

De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse.© Theo Derkinderen

Twee mug-teams en verschillende ziekenwagens kwamen ter plaatse om zich over de slachtoffers te ontfermen. De moeder en haar kinderen zijn naar het UZA in Edegem en Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen overgebracht. In de loop van de nacht kwam dan het trieste nieuws dat het meisje van 4 en jongetje van 8 aan hun verwondingen zijn overleden.

Hitte en rook

Voorlopig is de oorzaak van de brand onbekend. “Het vuur woedde heel hevig, zeker op het gelijkvloers”, aldus nog Geernaert. “De hitte en rook hebben zich zeer snel naar de bovenverdieping verspreid. Maar wat de brand heeft veroorzaakt zal verder worden onderzocht.”

Ook burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) kwam ter plaatse. “Ik ben zwaar aangeslagen. Twee kindjes die omkomen bij een brand is iets wat iedereen enorm aangrijpt”, reageert hij. “Ik ben zelf ook papa. Dit komt zwaar binnen. Niet alleen voor mij, maar ook voor de familie, de buren en de hulpverleners die hier ter plaatse zijn geweest. Ik wil ook de hulpverleners enorm bedanken voor hun inzet. Zij hebben zeer goed werk geleverd en gedaan wat ze konden.”

Onderzoek

Het gerechtelijk labo, de recherche en een branddeskundige stapten zondagnacht af op de plaats van de brand. “Het onderzoek loopt nu volop naar de oorzaak van de brand. Het klopt dat er verschillende diensten ter plaatse zijn afgestapt. Maar bij dergelijke branden start er altijd een grondig onderzoek op om de brand te onderzoeken”, licht politiewoordvoerder Dirk Van de Sande toe.

Ook een buurtbewoner raakte gewond bij de brand. De man wou hulp bieden maar is daarbij ten val gekomen en moest eveneens naar het ziekenhuis worden overgebracht. De Jan Hallezlaan bleef de hele nacht afgesloten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen