Spaanse Partido Popular wisselt geweer van schouder en wil samenwerken met radicaal-rechtse VOX

Bij de jongste regionale verkiezingen in Spanje kwam de rechtse partij Partido Popular als grote winnaar uit de bus. De partij stond voor de keuze om samen te werken met de kleine partijen, of met de derde grootste partij, het radicaal-rechtse VOX.

Waarom is dit belangrijk?

Op 23 juni vinden in Spanje vervroegde verkiezingen plaats. Ook daar lijkt sprake te zijn van een ‘cordon sanitaire’, nu het land de laatste jaren een sprong naar rechts maakt.

Eind mei kreeg de socialistische partij (PSOE) van premier Pedro Sánchez een electorale kaakslag. De Partido Popular (PP) onder leiding van Alberto Núñez Feijóo klom tot 31,5 procent en sprong zo over de PSOE. Ook de radicaal-rechtse partij VOX klom 7 procent. Als reactie op het verkiezingsresultaat besloot Sánchez om vervroegde verkiezingen te houden.

  • PP zou nu al in zes provinciale hoofdsteden overeenkomsten hebben ondertekend met VOX. De socialisten zijn daarentegen al de helft v
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Corneel Vanfleteren & Wouter Verschelden
Meer