2020 AP

Deadline nadert, maar ook vandaag nog geen Belgisch standpunt over natuurherstelwet

Nieuwe onderhandelingen over een Belgisch standpunt over de natuurherstelwet hebben niets opgeleverd. Hoewel Vlaams minister van Leefmilieu Demir vrijdag een opening maakte, raken de Vlaamse regeringspartijen het onderling niet eens. En zonder Vlaams standpunt ook geen Belgisch standpunt. Morgen is de allerlaatste kans als ons land een stem wil hebben in de Europese onderhandelingen.

Ons land weet nog steeds niet wat het vindt van de Europese natuurherstelwet. Deze voormiddag zaten de bevoegde kabinetten van de verschillende gewesten en het federale niveau opnieuw samen op de directie-generaal Europese Zaken. De hoop was dat de kabinetten een standpunt zouden kunnen afkloppen dat België morgen zou kunnen verdedigen tijdens de bijeenkomst van de Raad van de Europese Unie.

Wallonië en Brussel willen voluit voor de natuurherstelwet gaan. Op federaal niveau lopen de standpunten uiteen van kabinet tot kabinet, maar zegt men de consensus tussen de gewesten te zullen volgen. Daardoor kijkt iedereen nu naar Vlaanderen, maar daar is men er nog niet uit. De regeringspartijen kijken naar elkaar.

Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) maakte vrijdag een opening. Ze stelde toen haar kritiek op de natuurherstelwet bij en zei dat het "de goede richting uit gaat". 

Maar CD&V en Open VLD zijn het daar niet mee eens. Ze blijven vrezen dat de natuurherstelwet de deur openzet voor rechtszaken waarbij actievoerders natuurherstel kunnen afdwingen in de rechtbank. Ze willen ook meer verantwoordelijkheid voor de lidstaten om te bepalen hoe ze de natuurherstelwet in de praktijk uitvoeren.

De deadline nadert nochtans. Morgen bepalen de Europese lidstaten hun standpunt over de natuurherstelwet in de Raad van de Europese Unie. Raakt Vlaanderen (en dus België) er ook morgen niet uit, dan mag ons land wel meepraten maar zal het zich moeten onthouden bij de stemming. Voor de andere lidstaten zou dat niet als een verrassing komen. Door de ideologische verschillen tussen de Vlaamse regering enerzijds en de andere gewesten anderzijds, blijft ons land wel vaker aan de kant staan bij klimaatdossiers.

Dubbeltje op zijn kant

De natuurherstelwet is een belangrijk onderdeel van de Green Deal van de Europese Commissie. Ze moet tegelijk de achteruitgang van de biodiversiteit stoppen én Europa weerbaarder maken tegen de klimaatverandering.

Maar de wet bestaat voorlopig alleen op papier. De bedoeling is dat de lidstaten, na het overleg van morgen, met een eensgezind standpunt de triloog aanvatten met het Europees Parlement en de Europese Commissie. Tijdens die onderhandelingen moeten de drie partijen samen bepalen hoe de natuurherstelwet in de praktijk vorm zal krijgen. Maar of het zover komt, valt nog af te wachten. Het lot van de natuurherstelwet blijft een dubbeltje op zijn kant.

Om te onderhandelen, moet je immers met z'n drieën zijn. En het is nog niet duidelijk of het Europees Parlement op de afspraak zal zijn.

Vorige donderdag werd de stemming in de milieucommissie van het Parlement nog uitgesteld tijdens een chaotische zitting. De Europese Volkspartij (EVP) had een voorstel ingediend om de natuurherstelwet helemaal van tafel te halen, maar dat haalde het niet. Normaal zou er daarna gestemd worden over een nieuw compromisvoorstel dat tegemoetkomt aan de kritiek van de landbouwsector, maar zover kwam het niet meer. Volgende week dinsdag volgt er een herkansing.

Zelfs als de milieucommissie volgende week voor het voorstel stemt, moet de wet nadien ook nog door het voltallige parlement goedgekeurd worden. Dat zijn dus nog heel wat horden.

Meest gelezen