Hoe ziet "Dertigers" er over de taalgrens uit? Meer temperament en geen personal coaches

Van "Dertigers" naar "Trentenaires": sinds april loopt nu ook over de taalgrens een Franstalige versie van de populaire VRT 1-reeks. De reeks volgt het leven van zes vrienden in Charleroi op de voet. "De verhaallijnen zijn bijna gecopy-pastet, maar er zijn toch enkele opvallende verschillen," zegt Wim De Smet van Warner Bros, het productiehuis achter de reeks. En dat heeft min of meer te maken met de verschillen tussen Vlamingen en Walen.

Zeg niet Saartje en Elias, maar Alessandra en Karim. En vergeet de Antwerpse Boerentoren en beeld je het industriële Charleroi in, want dat is waar "Trentenaires" zich afspeelt. De RTBF-reeks volgt, net als "Dertigers", het reilen en zeilen van een vriendengroep - je kunt het al raden - dertigers. 

"De RTBF is naar ons gekomen", zegt Wim De Smet van Warner Bros, het productiehuis achter de reeks. "De fictieverantwoordelijke was een enorme fan en zei ons dat het concept ook heel goed zou werken bij een Waals publiek."

En zo geschiedde. Na een Nederlandse versie is "Trentenaires" de tweede remake van "Dertigers". In tegenstelling tot in Nederland, waar een Nederlands productiehuis het concept kocht, bleef de Waalse reeks wel in handen van de makers van de Vlaamse reeks.

"Ik heb van elke scène een samenvatting gemaakt", zegt De Smet. "Een Waalse regisseur en twee Waalse scenaristen hebben die samenvattingen dan onder handen genomen. Een letterlijke vertaling wilden we niet, want dan kan er veel verloren gaan. Op deze manier werden de dialogen vanuit het buikgevoel geschreven."

Temperamentvoller

Hoewel de verhaallijn dus quasi gecopy-pastet is, zullen kijkers van beide reeksen toch enkele verschillen zien. "Ik heb mij laten vertellen dat Walen soms een stuk directer zijn dan Vlamingen en sneller op hun achterste poten staan", zegt De Smet. "Dat maakt dat de gesprekken, en vooral de ruzies, in "Trentenaires" heel wat temperamentvoller zijn dan bij ons. Daarnaast is er ook wat meer humor in de reeks gestoken."

"Charleroi is natuurlijk ook een andere setting dan Antwerpen. De industrie, mijnbouw en de Italiaanse migratie - die eigen zijn aan de stad - spelen dan ook een belangrijke rol in "Trentenaires"."

Personal coaches heb je niet in Charleroi, zeiden ze

Wim De Smet, Warner Bros

Maar niet alleen dat. De cultuurverschilletjes komen ook terug in de details. Zo heeft Luca (Pieter in "Dertigers") een café en geen platenwinkel. Dat zou herkenbaarder zijn voor de Carolorégiens (inwoners van Charleroi), zeggen ze zelf.

"Daarnaast is Elias in "Dertigers" een personal coach", zegt De Smet. "Dat is heel in trek in Antwerpen, maar in Charleroi bestaat dat niet, zeiden ze. Karim, de Waalse tegenhanger van het personage, werkt dus in een klimzaal. Dat is wel heel populair in Charleroi."

Een hele eer

"Het voelt vertrouwd, maar ook weer helemaal niet." Kim Van Oncen, die Saartje speelde in de eerste vier seizoenen van "Dertigers", heeft een deel gekeken van "Trentenaires". "Het voelt ook nostalgisch aan. Wij zijn al klaar, terwijl zij aan het eerste seizoen zitten. Ik weet wat de acteurs nog staat te wachten, en dat is zo leuk."

"Ik heb de actrice ook ontmoet die mijn personage speelt. Ze lijkt zelfs op mij. Dat is echt zot. Het is een hele eer."

Kristof Goffin, die Alex speelde in "Dertigers", heeft enkele afleveringen gekeken van de Waalse reeks. "Dat was heel tof, maar ook raar. Soms leek het dat ik naar "Dertigers" was aan het kijken, maar soms ook een totaal andere reeks."

"Ik heb mijn tegenhanger nooit ontmoet, dus zijn vertolking was een complete verrassing voor mij. Maar het is heel leuk om te zien hoe andere mensen het personage brengen."

Wie zijn kennis van de Franse taal nog eens wil opfrissen (of gewoon al Frans kent), kan online alle afleveringen bekijken. Het tweede seizoen van de reeks komt uit in de lente van 2024.

Meest gelezen