Nick Bril, archiefbeeld

Restaurant Central uit Lima uitgeroepen tot beste ter wereld, The Jane uit Antwerpen op plaats 39

Het restaurant Central uit de Peruaanse hoofdstad Lima is door een jury van gastronomie-experts uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. The Jane, het enige Belgische restaurant op de invloedrijke lijst van "World's Best 50 Restaurants", prijkt op plaats 39. Dat is bekendgemaakt in de Spaanse kuststad Valencia.

Central volgt het Deense restaurant Geranium op. De chef-koks van Central, Virgilio Martinez en Pia Leon, bedankten hun team voor het werk dat leidde tot dit succes. Central staat bekend als een paradijs voor fijnproevers en wordt beschouwd als een van de beste restaurants van Latijns-Amerika. Naast Central staan nog drie restaurants uit Lima op de lijst, namelijk Maido (6), Kjolle (28) en Mayta (47). 

De overige plekken op het podium zijn voor restaurants uit Spanje. De tweede plaats ging naar Disfrutar in Barcelona, dat in 2018 al de 18e plaats behaalde. Het brons is voor DiverXO uit Madrid.

Twee weken geleden werd al bekendgemaakt dat het Kruisemse driesterrenrestaurant Hof van Cleve, waar Peter Goossens nog tot eind dit jaar de chef is, strandde op plaats 52. Het Antwerpse The Jane van Nick Bril staat op plaats 39. In 2022 eindigden ze nog respectievelijk als 27e en 23e. 

De lijst van de 50 beste restaurants wordt al sinds 2002 jaarlijks, met uitzondering van coronajaar 2020, uitgereikt door een jury van meer dan 1.000 chefs, gespecialiseerde journalisten, restauranteigenaars... Die experts, evenveel mannen als vrouwen, zijn verspreid over 27 regio's en kunnen elk stemmen voor tien restaurants.

Europa Press 2023

Meest gelezen