Foto: Getty Images

Politie pakt 25 verdachten op in groot onderzoek naar "smishing"

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Brussel is binnengevallen bij 37 verdachten van phishingmisdrijven. 25 van hen werden opgepakt. Het gaat om jongvolwassenen die vermoedelijk gegevens van slachtoffers ontfutselden via smishing, dat is een manier om mensen op te lichten via een sms-bericht.

Bij smishing ontvangt het slachtoffer een vals bericht van bijvoorbeeld Bpost om een betaling te doen in het kader van een "de-douanering" van een postpakket, legt de federale politie uit in een persbericht.

"Wanneer het slachtoffer op de link klikt die in het bericht wordt meegestuurd en zijn of haar gegevens invult, worden bankgegevens naar de verdachten doorgestuurd via (de berichtendienst, red.) Telegram."

Vervolgens krijgt het slachtoffer een telefoonoproep van een oproepnummer dat van Card Stop lijkt te zijn, met de melding dat hij of zij slachtoffer is geworden van phishing -hetgeen op dat moment nog niet het geval is- maar dat de transacties kunnen geblokkeerd worden. In werkelijkheid werd het telefoonnummer van Card Stop gespooft (nagemaakt) en wordt het slachtoffer opgebeld door een lid van de criminele organisatie.

Bitcoins

De daders vragen vervolgens om een validatie via Itsme te doen, maar op die manier valideert het slachtoffer in werkelijkheid een online aankoop via de eigen rekening op het platform voor cryptomunten Bit4You ten voordele van leden van de criminele organisatie.Ā 

"De euro's van de slachtoffers worden vervolgens in Bitcoins omgezet en worden doorgestuurd naar verschillende niet-geĆÆdentificeerde bitcoin-wallets. Op een bepaald moment zal dit cryptogeld opnieuw omgezet worden naar euro's en uitbetaald worden, of zal het gebruikt worden om aankopen te verrichten. De cirkel is dan rond, het gestolen geld is witgewassen."Ā Ā 

Het onderzoek waarin vandaag huiszoekingen plaatsvonden, ging volgens de federale politie begin dit jaar aan het rollen dankzij de goede samenwerking tussen de gerechtelijke diensten en het Belgische cryptoplatform Bit4You, dat in het voorjaar in een faillissementsprocedure terechtkwam.

"Bij de huiszoekingen werd gezocht naar aanwijzingen van de specifieke rol van de verdachten in het criminele proces en werd er overgegaan tot inbeslagnames per equivalent", luidt het verder. "Bij de operatie werden meer dan 200 speurders ingezet uit de arrondissementen Brussel, Waals-Brabant, Bergen, Charleroi, Namen, Luik, Luxemburg, Leuven en Halle-Vilvoorde. Vijfentwintig personen werden van hun vrijheid beroofd."

Nooit telefonisch inloggegevens delen

Uit het onderzoek bleek ook dat oplichters via de berichtendienst Telegram tegen betaling kant-en-klare phishingpaketten kunnen aanschaffen, aldus nog de federale politie. "Deze pakketten worden verkocht met een handleiding die de criminelen in staat stelt om dergelijke phishingcampagnes op te zetten."

De politie benadrukt om nooit gegevens van een digipass (het digitale kastje van je bank) te communiceren via de telefoon of om nooit telefonisch transacties te valideren via Itsme. Banken zullen nooit op deze wijze te werk gaan om transacties te blokkeren, klinkt het.Ā 

Meest gelezen