Maya-stad "met structuren tot 15 meter hoog" ontdekt in Mexicaanse jungle

Diep in de Mexicaanse jungle hebben archeologen overblijfselen ontdekt van een oude Maya-stad. Dat heeft het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) gemeld. Zo'n duizend jaar geleden moet dit volgens de wetenschappers een zeer belangrijk centrum geweest zijn voor de Maya's. 

De Maya-stad ligt in de jungle van het schiereiland Yucatán, in een ecologisch reservaat in de staat Campeche. De archeologen vonden overblijfselen van "grote piramide-achtige structuren tot 15 meter hoog", stenen zuilen en drie pleinen met "imposante" gebouwen, meldde het instituut.

"De stad ligt hoger en is omringd door lagergelegen uitgestrekt drasland", voegde de hoofdarcheoloog van INAH, Ivan Sprajc, toe.

Maya's waren een van de meest ontwikkelde culturen in het precolumbiaanse tijdperk (van voor de kolonisatie door Europeanen, red) in Amerika.

De antieke Maya-beschaving beleefde haar hoogtepunt tussen 250 en 900 na Christus. Voor de Spanjaarden de regio veroverden, heersten de Maya's over grote delen van wat nu Mexico, Honduras en Guatemala is.

Ze deden aan landbouw, hadden een volledig ontwikkeld schrift, bedreven rituele ceremonies en waren ontwikkeld in kunst, architectuur, astronomie en wiskunde.

Stad Ocomtún

Het instituut heeft de pas ontdekte stad Ocomtún genoemd, wat in Maya-taal "stenen zuil" betekent. Volgens het aardewerk dat er werd opgegraven, zou deze stad een belangrijk regionaal centrum geweest zijn voor de Maya's tussen 250 en 1000 na Christus. 

Het reservaat Campeche, waar de stad werd gevonden, is zo dichtbegroeid dat de plek nog maar beperkt werd onderzocht. De stad werd ontdekt met behulp van laserscanning vanuit de lucht. Het was de Universiteit van Houston die de Mexicaanse onderzoekers met deze techniek hielp. Het onderzoek vond plaats tussen maart en juni.

Eerder wooncomplex Maya-elite gevonden

Eerder dit jaar werd ook een wooncomplex van de Maya's gevonden op het schiereiland Yucatán, op de historische site van Chichén Itzá. Dat complex werd vermoedelijk bewoond door de elite. 

Het was de eerste keer dat een wooncomplex van de Maya-elite werd blootgelegd.

Meest gelezen