Direct naar artikelinhoud
NieuwsVermiste duikboot

Amerikaanse marine hoorde implosie van vermiste Titan-duikboot mogelijk zondag al, enkele uren nadat contact verbroken werd

Admiraal John Mauger van de Amerikaanse kustwacht tijdens de persconferentie in Boston.Beeld REUTERS

Er is geen hoop meer voor de crew van de vermiste onderzeeër Titan. Dat meldde de Amerikaanse kustwacht donderdagavond tijdens een persconferentie. Ondertussen blijkt ook dat de marine mogelijk zondag al, vlak nadat het contact verbroken werd, de implosie van de Titan hoorde.

De vijf inzittenden van de vermiste duikboot zijn overleden. Dat meldt operator OceanGate Expeditions donderdagavond. “We rouwen om het verlies van leven en vreugde dat ze brachten aan iedereen die ze kenden”, klinkt het in een statement.

Ook de Amerikaanse kustwacht gaat ervan uit dat de crewleden overleden zijn. Op een persconferentie donderdag bevestigde ze dat de brokstukken die eerder op de dag gevonden werden effectief van de vermiste Titan afkomstig zijn. Eerst werd de achtersteven van de duikboot gevonden, niet ver van het wrak van de Titanic. Later werden ook andere brokstukken aangetroffen.

De Titan op archiefbeeld.Beeld Anadolu Agency via Getty Images

“Die brokstukken komen overeen met een catastrofale implosie. Na deze vaststelling hebben we de families onmiddellijk op de hoogte gebracht”, zei vice-admiraal John Mauger, die de zoektocht leidde. Wellicht heeft de implosie zondag al plaatsgevonden, voor de zoekactie gestart werd, omdat het geluid ervan niet is opgevangen. Mauger betuigde ook zijn medeleven aan de families van de opvarenden. De zoektocht wordt verdergezet, maar hij geeft aan dat de kans klein is dat de lichamen van de crew gevonden worden: “Dit is een ongelooflijk meedogenloze omgeving.”

Dat het geluid van de implosie niet werd waargenomen zondag wordt nu echter in twijfel getrokken door The Wall Street Journal. Op basis van functionarissen die betrokken waren bij de zoektocht schrijft de krant dat de Amerikaanse marine bijna meteen begon met luisteren naar de Titan nadat het contact met de onderzeeër was verbroken.

Een topgeheim systeem van onderwatermicrofoons waarmee de marine gewoonlijk vijandelijke onderzeeërs opspoort, ving toen mogelijk het geluid op van de implosie van de Titan. De informatie werd volgens de functionaris onmiddellijk gedeeld om te helpen bij de zoek- en reddingsmissie.

Lees ook

Stil en krap, met één enkele patrijspoort: binnenkijken in de vermiste onderzeeër de Titan

OceanGate werd gewaarschuwd voor mogelijke ‘catastrofale’ problemen met Titanic-missie

De familieleden van twee van de opvarenden van onderzeeër Titan zeggen “in diepe rouw” te zijn na de dood van Shahzada en Suleman Dawood. De vader en zoon uit een bekende en zeer vermogende Brits-Pakistaanse familie overleden op 19- en 48-jarige leeftijd.

Azmeh Dawood, een oudere zus van Suleman en tante van Shahzada, zegt in een interview met het Amerikaanse NBC News dat haar neef vooraf tegen een familielid had gezegd dat hij tegen de trip opzag en “als de dood” was. Hij zou uiteindelijk toch aan boord van de onderzeeër zijn gegaan om zijn vader een plezier te doen. Het was Vaderdag en Suleman was zeer geïnteresseerd in de Titanic.

Ook de Franse Titanic-expert Paul-Henri Nargeolet, de Britse zakenman Hamish Harding en de kapitein en CEO van OceanGate, Stockton Rush, waren aan boord.

96 uur

Het contact met de Titan ging verloren toen die afgelopen zondag met vijf inzittenden naar het wrak van de Titanic dook. Operator Oceangate Expeditions verklaarde dat de 6,70 meter lange Titan genoeg zuurstof aan boord had om vijf mensen 96 uur lang van zuurstof te voorzien. Volgens schattingen van de zoekteams liep dat tijdsvenster donderdagmiddag (Belgische tijd) af.

De zoektocht verliep moeilijk door het “immense zoekgebied” dat zich uitstrekt over een oppervlakte van 26.000 vierkante kilometer, net iets minder groot dan België (ongeveer 30.000 vierkante kilometer). Er werd gezocht vanuit de lucht en vanop het water, met vliegtuigen, onbemande robots, sonars en andere vaartuigen. Maar alle hulp kwam dus te laat.

Zo verloopt de zoekmissie

CANADA

St. John's

Wrak van

Boston

de Titanic

VS

Atlantische

Oceaan

Luchtsteun

Twee Amerikaanse C-130’s en twee Canadese vliegtuigen

bieden luchtsteun door onder andere sonar-apparatuur te

lanceren

AMERIKAANSE C-130

CANADESE P3 AURORA

CANADESE P8 POSEIDON

Schepen

Schepen die helpen bij de reddingsoperatie gebruiken radar, sonar en robots vanaf de oppervlakte

Sonar

Torpedoachtige sondes

worden in de zee gedropt

vanuit P3-vliegtuigen.

Maximale

duikdiepte: 110m

Victor 6000

Deze verkenningsrobot kan verder duiken

dan de diepte van het Titanic-wrak,

maar het schip dat hem vervoert wordt

pas woensdagavond ter plaatse verwacht.

Wrak Titanic

De Titan-onderzeeër was op weg naar

de overblijfselen van de Titanic, die op

de oceaanbodem liggen, zo'n 4.000 meter

onder het oppervlak.

Diepte Titanic

4.000m

Zo verloopt de zoekmissie

Luchtsteun

Twee Amerikaanse C-130’s en twee

Canadese vliegtuigen bieden

luchtsteun door onder andere

sonar-apparatuur te lanceren

CANADA

St. John's

Wrak van

Boston

de Titanic

VS

Atlantische

Oceaan

AMERIKAANSE C-130

CANADESE P8 POSEIDON

CANADESE P3 AURORA

Schepen

Schepen die helpen bij de reddingsoperatie

gebruiken radar, sonar en robots

vanaf de oppervlakte

Sonar

Torpedoachtige sondes

worden in de zee gedropt

vanuit P3-vliegtuigen.

Maximale

duikdiepte: 110m

Victor 6000

Deze verkenningsrobot kan verder duiken

dan de diepte van het Titanic-wrak,

maar het schip dat hem vervoert wordt

pas woensdagavond ter plaatse verwacht.

Wrak Titanic

De Titan-onderzeeër was op weg naar de overblijfselen van de Titanic, die op de oceaanbodem liggen, zo'n 4.000 meter onder het oppervlak.

Diepte Titanic

4.000m