© Shutterstock

Steven laat auto achter op betaalparking, maar bij terugkeer uit vakantie staat plots 1.000 kilometer extra op de teller

Mag het personeel van een betaalparking zomaar met je wagen rijden als je je auto en sleutels afgeeft en met een shuttlebus naar de luchthaven wordt gebracht? West-Vlaming Steven Coene merkte bij zijn terugkeer van vakantie dat er 1.053 kilometer extra op zijn kilometerteller stond.

Thierry Goeman, Gilles Liesenborghs

Steven Coene, een huisdokter met een praktijk in Bellegem, vertrok deze paasvakantie met zijn gezin voor twee weken op vakantie. Hij parkeerde zijn auto op een parking bij Parijs. Van daar werden ze met een shuttlebus naar luchthaven Charles de Gaulle gebracht. “Ik had via een online platform een parking gezocht met een shuttlebus, omdat ik weet dat het dichtbij de luchthaven erg druk kan zijn”, doet Coene zijn verhaal. “Eenmaal daar aangekomen verliep alles heel haastig. Ik ondertekende een contract en moest mijn sleutels afgeven. Volgens de uitbater was dat omdat ze de auto’s moesten kunnen herschikken als het druk werd.”

Het leek Coene een logische verklaring - zijn Mercedes-busje pakte heel wat plaats in. Maar andere signalen maakten hem wel achterdochtig. “De parking zag er maar sjofel uit en ook het busje waarmee we naar de luchthaven werden gebracht, was krakkemikkig.” Voor alle zekerheid nam hij foto’s van de buitenkant van de wagen en van de kilometerstand.

Gendarmerie

Bij terugkeer vergeleek hij de foto die hij bij vertrek had genomen met de huidige kilometerstand en stelde hij vast er dat zo maar eventjes 1.053 kilometer waren afgelegd tijdens zijn vakantie. “Ik sprak de man van de parking erop aan, maar hij zei alleen maar dat hij het niet kon geloven. Hij probeerde de uitbater te bellen, maar die nam ‘toevallig’ niet op”, zegt de West-Vlaming, die nadien ook nog eens een Franse snelheidsboete in de bus kreeg bij hem thuis. Omdat hij geen gehoor kreeg bij de uitbaters van de parking heeft hij een klacht ingediend bij de Franse gendarmerie en heeft een advocaat genomen.

© if

“Onmogelijk bij ons”, zegt Philippe De Brabanter, die managing director is bij parkeerbedrijf Q-Park Belgium. “Bij ons worden de kilometerstanden altijd genoteerd. De enige verplaatsing die gemaakt wordt met de wagens is van en naar het parkeerterrein.”

Bij Interparking, dat de parkings op Brussels Airport uitbaat, houdt de chauffeur zijn sleutel bij zich en is men verzekerd voor eventuele schadegevallen.

“Bekijk reviews”

Frank Van Gool van Renta, de Belgische Federatie voor Voertuigen Verhuurders, geeft wie een auto wil huren of een parking wil reserveren de raad om vooraf even naar de website te gaan om de reviews te bekijken. “Let op met kleinere parkeerbedrijfjes, zeker in het buitenland”, zegt hij. “En lees de kleine lettertjes van het contract. In sommige gevallen ben je zelfs niet eens verzekerd wanneer een medewerker je auto verplaatst en er schade wordt aangericht.” Van Gool wil wel benadrukken dat de meeste bedrijven wel correct werken, zeker de grote parkeerbedrijven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER