PZ Zennevallei

Woninginbraken en verkeersongevallen Pajottenland en Zennevallei dalen

Minder woninginbraken en verkeersongevallen in het Pajottenland en de Zennevallei, dat blijkt uit politiecijfers van vorig jaar. De cybercriminaliteit neemt dan weer toe, en ook fysiek geweld in het gezin blijft erg hoog. Ook drugs is een groot probleem waar de politie sterk wil op inzetten.

Tijdens de politieraad van 21 juni werden de cijfers van het jaar 2022 van de politiezone Zennevallei toegelicht. Het aantal woninginbraken daalt verder, ze worden zelfs ingehaald door het aantal feiten van cybercriminaliteit. 

Het aantal drugsfeiten stagneert dan weer. Toch kon de politie in vorig jaar 26 plantages opdoeken, dat is dan weer een stijging tegenover 2020 en 2021. Maar wat de korpschef het meest zorgen baart, is een stijging van geweld binnen het gezin. In 2022 telde de politie 290 feiten van Intrafamilaal geweld. 

Verkeersongevallen

Verkeersongevallen zijn in dalende lijn. Met uitzondering van de twee coronajaren, telde de zone het laagst aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel sinds de opstart van de zone in 2016. De grootste daling van het aantal verkeersongevallen is voor de gemeente Sint-Pieters-Leeuw, die afgelopen jaar sterk investeerde in trajectcontroles.

Criminele bendes huren een mooie villa en zetten daar een paar sukkelaars in die niet veel betaald worden, die zetten daar een plantage op en leveren aan de grote jongens

Mark Crispel, korpschef politiezone Zennevallei

“De politiezone zal in de toekomst verder inzetten op verkeersveiligheid, overlast, inbraken en drugs. Daar mogen de inwoners op rekenen. Vooral de drugs baren ons zorgen. Criminele bendes huren een mooie villa en zetten daar een paar sukkelaars in die niet veel betaald worden, die zetten daar een plantage op en leveren aan de grote jongens. Die drugs zijn vaak een opstap naar harddrugs en zwaardere criminaliteit. Want waar drugs worden gekweekt zijn ook drugsgebruikers, vaak jonge mensen. Dat moeten we voorkomen door preventie en sanctionering,” zegt Mark Crispel, korpschef politiezone Zennevallei.  

Meest gelezen