VRT NWS

Schartong is vis van het jaar 2023: "Ondergewaardeerde vissoort"

De schartong is de nieuwe vis van het jaar. Dat hebben minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V) en de VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) bekend gemaakt in Zeebrugge. De schartong is een platvis, net als de zeetong die veel meer gegeten wordt bij ons. "Schartong is een ondergewaardeerde vissoort."

Na de garnaal vorig jaar is de vis van het jaar in 2023 weer een echte vis: de schartong. Onze vissers spreken over "Schotse schulle" omdat schartong vaak voor de Schotse kust gevangen wordt. Als vis van het jaar wordt de schartong een heel jaar lang gepromoot. "Het is een vissoort die terecht nog meer promotie verdient en waar veel van onze bekende koks graag mee aan de slag gaan", zegt Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits.

VRT NWS

Chef Laurent Law van restaurant Amuzee in Zeebrugge is opgetogen met de keuze voor de schartong. "Veel mensen kennen alleen maar zeetong maar de schartong is voor mij even lekker. Trouwens de schartong is ook goedkoper. Het is ook een vissoort uit de Noordzee. We moeten minder bekende soorten die onze vissers vangen, promoten. Mensen moeten weten dat er meer is dan alleen maar tong, kabeljauw en tarbot."

De schartong is in de zomer- en herfstmaanden op zijn best. Dan wordt de vis best op de graat gebakken. In andere periodes van het jaar is het beter om de schartong gefileerd te bereiden. Recepten met andere platvissen zoals tong en pladijs zijn ook goed toepasbaar op schartong.

BEKIJK - Wat maakt de schartong zo bijzonder?

Videospeler inladen...

Meest gelezen