Google Maps

Kankeronderzoek gepland voor bewoners Antwerpse stationsbuurt na vaststellingen van zware metalen in bodem

Er komt een kankeronderzoek bij de bewoners van de Antwerpse stationsbuurt. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Uit een bodemonderzoek van OVAM bleek dat de bodem er vervuild is met zware metalen.

Voor mensen die in de buurt wonen van het Centraal Station in Antwerpen komt er binnenkort een kankeronderzoek. Uit bodemstalen van OVAM bleek eerder dat de bodem vervuild is met zware metalen zoals lood.

De buurt wijst met een beschuldigende vinger naar een goudraffinaderij, maar volgens de stad zou het gaan om een historische loodvervuiling. Het Departement Zorg gaat nu onderzoeken of er effectief meer kankers voorkomen in de stationsbuurt.

"We gaan statistisch onderzoeken of kankers meer voorkomen in de stationsbuurt dan elders in Antwerpen en in Vlaanderen", zegt Joris Moonens van het Departement Zorg. "We gaan in het kankerregister opzoekingen doen over hoe vaak en welke kanker is voorgekomen bij mensen die in het gebied wonen, over een periode van 5 jaar, 10 jaar en langer." In de stationswijk komen ook vier extra installaties om concentraties van zware metalen in de lucht te meten.

Meest gelezen