Direct naar artikelinhoud
NieuwsBuitenland

Vaticaan overhandigt justitie bewijsmateriaal in zaak verdwenen meisje, 40 jaar later

Pietro Orlandi, de oudere broer van Emanuela, in januari op het Sint-Pietersplein in Rome tijdens een demonstratie om aandacht te vragen voor de nog altijd onopgehelderde verdwijning van zijn zus in 1983.Beeld AP

Het Vaticaan zal bewijsmateriaal over de verdwijning in 1983 van de destijds 15-jarige Emanuela Orlandi overhandigen aan de openbare aanklager in Rome, meldt CNN. Het meisje was een kind van ouders die toen in het Vaticaan werkten en woonden.

Het 15-jarige meisje verdween op 22 juni 1983 terwijl ze op weg naar huis was van een muziekles in het centrum van Rome. Ze is sindsdien spoorloos. Het Vaticaan, dat in de loop der jaren onder de loep kwam te liggen door de manier waarop het de zaak behandelde, kondigde in januari aan dat het op verzoek van de familie van Emanuela een onderzoek had ingesteld.

In een verklaring zei het Vaticaan dat de Vaticaanse aanklager ‘alle bewijsmateriaal heeft verzameld dat beschikbaar is in de verschillende instellingen van het Vaticaan en de Heilige Stoel, terwijl hij ook naar bewijsmateriaal heeft gezocht door middel van gesprekken met personen die verantwoordelijk waren voor bepaalde vestigingen ten tijde van de gebeurtenissen’.

Lees ook

Vaticaan heropent onderzoek naar vermist tienermeisje na Netflix-documentaire

Het is volgens de CNN de eerste keer dat het Vaticaan publiekelijk documenten over deze zaak aan de Italiaanse autoriteiten overhandigt. Via de persdienst van het Vaticaan zei de aanklager dat hij ‘enkele aanwijzingen voor onderzoek had gevonden die verdere overweging verdienen’. Het is onduidelijk waar de documenten naar verwijzen en of ze nieuw of uit archieven afkomstig zijn.

Ook de Italiaanse justitie heeft half mei opnieuw een onderzoek ingesteld naar de verdwijning van Emanuela Orlandi, nadat twee eerdere onderzoeken op niets uitliepen. De twee openbaar ministeries werken eindelijk samen om de verdwijning van het meisje na veertig jaar op te helderen.