Honderden liters drugsafval uit gedumpte vaten gelekt in Achelse natuur: “Het gaat om heel toxische stoffen”

Hamont-Achel -

In het grensgebied in Achel zijn vrijdagochtend zo’n honderd vaten met drugsafval gedumpt. Het gebied aan de Beverbeekse Heide en de Bergbosweg blijft het hele weekend afgesloten. Het chemische goedje uit een bidon verontreinigde de bodem.

Geert Van Baelen en Marij Wyers

In het grensgebied in Achel zijn vrijdagochtend vaten met drugsafval gedumpt. Het labo is bezig met het onderzoek naar de inhoud.© Geert Van Baelen

De vaten zijn vrijdagochtend iets voor zeven uur ontdekt in het natuurgebied op de grens van Achel en het Nederlandse Budel. De vondst werd gedaan op de Bergbosweg in Budel, waardoor in eerste instantie de Nederlandse politie werd verwittigd. Die stelde vast dat er meerdere vaten met chemicaliën waren achtergelaten. Er lagen twee vierkante vaten van 1.000 liter, een 50-tal vaten met een inhoud van 20 liter, een 40-tal vaten van 25 liter en 10 vaten van 200 liter. De bidons bevatten vermoedelijk afval dat afkomstig is van een productieruimte voor synthetische drugs.

De Nederlandse politie begon met het verzamelen van bewijsmateriaal, maar rond het middaguur bleek dat de dumping op Belgisch grondgebied gebeurde, met name in Achel. Het onderzoek is toen overgedragen aan de politie HANO. “Verder onderzoek zal moeten uitwijzen welke stof er precies in de vaten zat, maar uit de eerste vaststellingen blijkt het om zuren te gaan, waaronder vermoedelijk ook fosforzuur”, zegt woordvoerster Marijke Teunis van het parket van Limburg.

Verontreiniging

De Nederlandse politie haalde er vrijdagochtend de Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) van de brandweer bij om de situatie te beoordelen. De meeste vaten waren leeg, en er hadden ook vaten gelekt, waardoor een gevaarlijke chemische vloeistof in de natuur is terechtgekomen.

Vanuit de stad Hamont-Achel werd de milieuambtenaar ter plaatse gestuurd om eventuele schade aan de omgeving op te meten. “Hierbij bleek dat honderden liters van de afvalstoffen in de grond gesijpeld zouden zijn. Het gaat om heel toxische stoffen”, zegt de parketwoordvoerster.

Politie en gemeente roepen iedereen op om uit de buurt te blijven. De omgeving blijft nog zeker tot na het weekend afgesloten voor alle verkeer, zodat de bodem kan worden gesaneerd. De nodige omleidingen worden voorzien.

(lees verder onder de foto)

© Geert Van Baelen

Naar de vaten en de herkomst wordt onderzoek verricht. Voor de aanmaak van synthetische drugs gebruiken criminelen een combinatie van zuren (zoutzuur, zwavelzuur of fosforzuur) en licht ontvlambare oplosmiddelen zoals methanol, ethanol of aceton. Het restafval wordt meestal opnieuw in de vaten gegoten en dan gedumpt. Het gerechtelijk labo en het C.R.U. (Clan Lab Response unit) gingen ter plaatse voor de nodige vaststellingen. Het verdere onderzoek zal gevoerd worden door de federale gerechtelijke politie.

“De productie van drugs wordt een steeds groter probleem, ook in Limburg. Die productie heeft gevolgen voor onze veiligheid, onze gezondheid en onze leefomgeving. Drugsproductie is schadelijk voor ons allemaal. We kunnen dan ook niet hard genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om de mensen aan te sporen om melding te maken van verdachte situaties of gedumpt afval. Elke melding kan het verschil maken”, benadrukt Marijke Teunis.

(gvb, maw)

Ruik je een vreemde, chemische geur? Zie je plots veel (nachtelijke) activiteit bij een leegstaand pand? Worden de ramen van een pand plots volledig dichtgemaakt? Werden er vaten of bidons achtergelaten in de natuur? Bemerk je een achtergelaten bestelwagen, vaak zonder nummerplaat? Bel naar het gratis oproepnummer: 0800/20.877.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer