Source: AFP

Gaswinning in Nederlandse provincie Groningen stopt op 1 oktober

Op 1 oktober 2023 draait de Nederlandse overheid de gaskraan dicht in de provincie Groningen, waar het grootste gasveld van Europa ligt. Daarmee komt er na 60 jaar een einde aan de gaswinning in het gebied. De afbraak van de gasinstallaties gaat pas een jaar later van start, zodat de gaswinning in geval van een strenge winter tijdelijk weer kan worden opgestart.

De Nederlandse overheid wilde de gaswinning in Groningen al langere tijd stopzetten. Het oppompen van gas uit gasvelden is namelijk niet zonder gevolgen. Al jaren zijn de inwoners van de stad Groningen en omstreken het slachtoffer van aardbevingen, veroorzaakt door de gaswinning. Het zou gaan over zo'n 1.600 bevingen in 60 jaar tijd. 

De aardbevingen en verzakkingen hebben grote schade veroorzaakt aan gebouwen. Daarom kondigde de Nederlandse overheid in maart 2018 al aan dat het de gaswinning zou afbouwen, voor de veiligheid van de bewoners in het gebied. Toen dachten de politici nog aan een overgangsperiode van 12 jaar, wat de deadline op 2030 legde. 

Source: AFP

Door de maatschappelijke druk legde Nederland de deadline van sluiting uiteindelijk vast op 2022. Die deadline werd niet gehaald: door de oorlog in OekraĂŻne en de stijgende gasprijzen wilde Nederland de eigen gasopties beschikbaar houden. Nu is dus beslist om op 1 oktober 2023 de kranen dicht te draaien. Alleen als de aankomende winter bijzonder streng wordt, zal de overheid de installaties tijdelijk heropstarten.

Nederlands staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief werkt ook aan een wetsvoorstel om de gasinstallaties in 2024 af te breken. "De problemen van de Groningers zijn nog niet opgelost en helaas zullen de bevingen nog jaren duren, maar de bron van alle ellende is vanaf oktober dicht", reageert hij. 

Nederland ereschuldig

Met de afbraak van de gasinstallaties komt een einde aan de jarenlange strijd van de Groningers tegen de gasproductie. In februari concludeerde een parlementaire commissie al dat de Groningers de gevolgen van het winstbejag hebben betaald. Volgens het rapport hebben toppolitici als de Nederlandse premier Mark Rutte daarnaast de ernst van de situatie systematisch onderschat. 

De conclusie van de commissie was duidelijk: Nederland treft ereschuld, wat betekent dat de overheid de morele plicht heeft om de situatie recht te zetten. Daarom heeft het kabinet van Mark Rutte een totaal van 22,2 miljard euro uitgetrokken om de schade te herstellen en de ereschuld in te lossen.

Meest gelezen