Invision

Verrassing op Glastonbury: fictieve groep The Churnups blijkt Foo Fighters

Op het Britse Glastonbury Festival heeft de Amerikaanse band Foo Fighters voor een verrassing van formaat gezorgd. Dave Grohl en co stonden niet aangekondigd op de affiche, maar kwamen toch opdagen voor een korte show, onder de fictieve bandnaam The Churnups. Foo Fighters zijn volop aan het touren, na het overlijden van hun drummer Taylor Hawkins. Een Belgische show zou er volgend jaar kunnen komen, in Werchter.

Glastonbury behoort samen met Coachella tot de grootste muziekfestivals ter wereld, met de grootste namen uit de muziekwereld als headliners.Ā Maar de organisatie houdt ook van verrassingen: zo stond vrijdagavond de mysterieuze groep "The Churnups" geprogrammeerd op het hoofdpodium. Een band zonder website, Wikipediapagina of sociale media-accounts.

In het verleden speelden onder meer Radiohead en Metallica onder een andere naam een verrassingsshow op Glastonbury. Deze keer bleken Foo Fighters de verrassing van het festival. Ze gaven een kort optreden met 9 nummers, vlak voor Royal Blood en Arctic Monkeys, de headliner van de avond.

BEKIJK - Verrassing! Dave Grohl van Foo Fighters verschijnt op het hoofdpodium van Glastonbury:

Foo Fighters-frontman Dave Grohl stormde het podium op en speelde met zijn band een kort optreden van ongeveer een uur, met negen nummers, te beginnen met "All my life" en met "Everlong" als slot. Dat laatste nummer is een ode aan wijlen Taylor Hawkins, de drummer van de band die in maart 2022 is overleden. Ook Violet Grohl, de oudste dochter van frontman Dave, was erbij op Glastonbury, om samen met haar vader het nummer "Show me how" te brengen, over rouw en omgaan met verdriet.

Foo Fighters is voor het eerst sinds het overlijden van Hawkins weer op tournee, met Josh Freese als nieuwe drummer. Aan het einde van de korte show op Glastonbury bedankte Dave Grohl het publiek met de woorden "ik weet nu al dat we elkaar zullen terugzien in 2024". Veel duidelijker wordt de aankondiging van een Europese tournee volgend jaar niet.

Rock Werchter 2024?

Zal er in de mogelijke Europese tournee van Foo Fighters ook een Belgische show zitten? Voorlopig is er nog geen concert in ons land aangekondigd, al gonsde het enkele weken geleden van de geruchten dat Foo Fighters Stromae zou vervangen op Rock Werchter, na de annulatie van zijn volledige tournee. De keuze is echter gevallen op de Britse band Mumford & Sons.

Maar: een passage van Foo Fighters op Rock Werchter 2024 staat eigenlijk in de sterren geschreven, zo verklapte Rock Werchter-baas Herman Schueremans in een interview bij Stubru.Ā "Sommige dingen moet je een jaar laten liggen, zodat ze nog beter worden", vertelt hij over de mogelijke eerste headliner van volgend jaar.

Dave Grohl en Foo Fighters-gitarist Pat Smear op Glastonbury
Invision

Meest gelezen