MARCIN MAZUR

Patrick van der Vorst, de antiquair uit "Stukken van mensen", na 4 jaar tot priester gewijd: "Een nieuwe start" 

In een volle Westminster Cathedral in Londen is Patrick van der Vorst samen met vier andere kandidaten tot priester gewijd. Van der Vorst is vooral bekend van het programma "Stukken van mensen" waar hij zich toelegde op kunst en meubels schatten en (ver)kopen. Hij verraste enkele jaren geleden door voor het priesterschap te kiezen. "Een nieuwe start", noemt hij het zelf. 

Het parcours van de 52-jarige Van der Vorst is best opmerkelijk. Hij studeerde rechten in ons land, trok in 1995 naar Londen waar hij werkte voor veilinghuis Sotheby's, met als specialisaties impressionistische kunst en Frans meubilair.

Vervolgens startte hij zijn eigen bedrijf op, ValueMyStuff, dat kon rekenen op heel wat internationale klanten. In ons land raakte de kunsthandelaar bekend door zijn deelname aan het programma "Stukken van mensen" (Play4) waar hij probeerde op te bieden tegen collega's als Bie Baert, Boris Devis en Paul De Grande.

Vier jaar geleden verraste Van der Vorst door resoluut te kiezen voor het priesterschap, een late roeping. Gisteren, na vier jaar seminarie, priesteropleiding dus, is hij gewijd in de Rooms-katholieke hoofdkerk van Londen, Westminster Cathedral - niet te verwarren met de veel bekendere anglicaanse kerk Westminster Abbey. Zijn moeder en Lode Aerts, de bisschop van Brugge, de geboortestad van Van der Vorst, waren erbij.

Patrick van der Vorst, zijn moeder en bisschop Lode Aerts.
rechten: Koen Vlaeminck/Kerknet

Het is zo exciting om het licht van Onze-Lieve-Heer binnen te brengen

"Ik speelde al meer dan 30 jaar jaar met het idee. Er is een zekere rust over me gekomen: de bevestiging dat dit echt is waartoe God me roept", vertelde Van der Vorst eerder aan Kerk & Leven (Kerknet). In zijn typische stijl: "Het is zo exciting om het licht van Onze-Lieve-Heer binnen te brengen in een door en door geseculariseerde wereld." 


FOTOREEKS - De priesterwijding in Westminster Cathedral (rechten - © Mazur/cbcew.org.uk, Catholic Church England and Wales):  

Van der Vorst zet zich in voor de parochie van Londen, die 500.000 gelovigen telt en waar een druk verenigingsleven heerst. "In onze lokalen vindt elke dag wel een activiteit plaats: van balletles over boksen tot de opvang van dak- en thuislozen", vertelt hij daarover. Hij zal de komende twee jaar assistent-priester zijn, daarna volgt een nieuwe benoeming, opnieuw als assistent. Pas na vier jaar intake zal hij écht parochiepriester zijn. 

Meest gelezen