© VRT - Joost Joossen

Radiomaker Pat Donnez met pensioen: "Het mooiste van radio? De nabijheid van mens tot mens"

Pat Donnez was dit weekend voor het laatst te horen op Klara. Hij gaat met pensioen na een VRT-carrière van 40 jaar, eerst bij Radio 1 en daarna bij Klara, waar hij spraakmakende interviewprogramma’s maakte. “Een fan heeft uitgerekend dat ik 2.423 diepte-interviews heb gedaan”.

Radiomaker Pat Donnez trekt de VRT-deuren achter zich dicht, na een carrière van 40 jaar. Hij producete en presenteerde allerlei programma’s op Radio 1 en Klara. In “Titaantjes” of “Berg en dal” legde hij bekende en minder bekende Vlamingen en Nederlanders het vuur aan de schenen met moeilijke vragen als: “Wat is uw credo?” of “Hoeveel verdient u?”.

In de laatste aflevering van “Berg en dal” op zondag 25 juni waren de rollen omgedraaid en werd Donnez ondervraagd door Heleen Debruyne, die hem in september opvolgt op Klara. Op de openingsvraag: “Zit je op een berg of in een dal?” antwoordde hij: “Ik zit op een heuveltop, iets dat op de Baraque de Fraiture lijkt. Wat me de laatste weken overkomt, emotioneert me wel: al die honderden reacties van mensen die zeggen dat ze me een klein beetje zullen missen. Alsof het een generale repetitie voor mijn uitvaart is… Ik relativeer dat ook meteen, gelukkig maar. Straks zijn ze het vergeten, en zo hoort het ook.”

Pat Donnez begon op Radio 1 als producer woord en maakte het jongerenprogramma “Imago”, met student-reporters van wie velen nog steeds aan de slag zijn bij de omroep. Na een uitstap naar de televisie, voor het jongerenmagazine “Kilimanjaro” op VRT 1, maakte Donnez verschillende Radio 1-programma’s, zoals de interviewreeks “Titaantjes. Over wat het is en zou kunnen geweest zijn” of “Bromberen”, waar oudere BV’s hun al dan niet fictieve ergernissen ventileerden.

Iedereen met naam en faam kwam bij mij in de badkamer

Pat Donnez maakte programma's over schrijvers zoals ”Bomans & Bomans” over Godfried Bomans of “Zot van Elsschot” over Willem Elsschot. Intussen was hij in 2010 verkast naar Klara. Met psychiater Dirk De Wachter maakte hij de reeks “Dat heet dan gelukkig zijn.”

Radio was een jeugdliefde voor Pat Donnez, vertelt hij aan Katelijne Boon in “De liefhebber” op Klara: als 12-jarige gebruikte hij de shampooflessen in de badkamer als micro’s: “Voor ik er erg in had, praatte ik al met gasten. Iedereen met naam en faam kwam bij mij in de badkamer.” Meer dan 40 jaar later “heeft een fan berekend dat ik 2.423 diepte-interviews heb gemaakt. Dat is onwezenlijk.”

De intimiteit van radio vind je in geen enkel ander medium

Het mooiste van de radio vindt Pat Donnez “de hele nabijheid van mens tot mens. Die intimiteit vind je in geen enkel ander medium.” Het kon wel eens gebeuren dat hij werd aangesproken door mensen die deden alsof ze hem persoonlijk kenden, en niet enkel van de radio.

Donnez kijkt tevreden terug op zijn loopbaan: “Als radiomaker zit je een bevoorrechte positie. Je wordt betaald om schoonheid te ontdekken en daarna te promoten. Daar moet je je van bewust zijn.”

Er is ook een leven naast en na de radio: Pat Donnez is ook schrijver, dichter en performer. Hij publiceerde verschillende dichtbundels en romans. Vorige week verscheen een bundeling van “Berg en dal”-interviews in boekvorm. Op dit moment toert hij met “Anything goes”, een programma over vrouwelijke jazz-muzikanten, met zangeres Tutu Puoane. 

BEKIJK - "Hittegolf" in de reeks "Poëzie met Pat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen