Wat bestellen we deze zomer op het terras? "Dankzij deze trend hoef je geen cola meer te bestellen als je geen alcohol drinkt”
Wat schenkt de barman ons dit jaar op het zomerterras in? En welke ingrediënten kunnen niet ontbreken in onze maaltijden? Culinair journaliste en foodblogger Manon Van Aerschot en trendwatcher Saskia Neirinckx delen de smakelijkste trends van zomer 2023. “Deze keuken is vooral bekend van ceviche en volledig in opmars.”
Trend 1: De revival van retro cocktails (al dan niet met een twist)
Een populaire bestelling in de cocktailbar deze zomer: de ultra classics. Zo blijft de Pornstar Martini een all-time favorite van velen. Populairder dan die mojito van een paar jaar geleden. Net als de Sex On The Beach en een Espresso Martini. Volgens Saskia krijgen klassiekers ook vaak een onverwacht smaakje. “Ik zag al allerlei varianten passeren op de cocktailkaart. Van een Negroni met Sumac, een pittig kruid, tot rum met ananassmaak of een Espresso Martini met kokos. Of een Paloma met Mezcal in plaats van Tequila.”
Populair in Japan, al langer aan een opmars bezig daarbuiten, maar nu ook écht klaar om door te breken: sake. Hipsters schreeuwen al langer dat deze drank op basis van gefermenteerde rijst en water ‘het van het’ is, maar eigenlijk bestaat deze nationale drank uit Japan al zo’n 2000 jaar. Retro dus.
Trend 2: Non-alcoholische pairings en hoogstaande alcoholvrije wijnen
Alcoholvrije dranken zijn eigenlijk geen trend meer, maar blijvers. Dat merk je aan het assortiment in de supermarkt dat steeds breder wordt, maar ook op de kaart in zowat alle horecazaken: van het kleinste café tot het fine dining restaurant. “Je hoeft niet langer cola of mierzoet fruitsap te bestellen wanneer je geen zin hebt in alcohol”, zegt Saskia. “Heel wat chefs experimenteren zelf met het fermenteren van thee met fruit en kruiden en serveren een eigen kombucha of sapjes die perfect passen bij hun menu. Vaak zelfs met groenten of kruiden uit hun eigen tuin.”
Wél nieuw volgens Manon: in fine dining restaurants en wijnbars vind je steeds vaker non-alcoholische wijn op de kaart. “Alcoholvrije wijnen vielen in het verleden niet altijd in de smaak bij kenners, maar dankzij nieuwe technieken ontstond intussen een kwalitatief aanbod.”
Zoek deze zomer ook bij ons op de drankenkaart naar ‘Chicha Morada’, een paars-zwarte drank gemaakt van gekookte paarse maïs.
Trend 3: De Peruviaanse keuken (en met uitbreiding de hele Zuid-Amerikaanse cuisine)
Eerder deze week werd restaurant Central in Lima in Peru verkozen tot de nummer één van ‘The World’s 50 Best Restaurants’, de jaarlijkse prestigieuze ranglijst met toprestaurants. Voor het eerst ging de prijs naar een Zuid-Amerikaans restaurant. De Peruviaanse keuken is bij ons vooral bekend van de ceviche, een gerecht met rauwe vis. “Zoek deze zomer ook bij ons op de drankenkaart naar ‘Chicha morada’, een paars-zwarte drank gemaakt van gekookte paarse maïs of ‘Pisco Maracua’, een populaire Peruviaanse cocktail met passievrucht”, tipt Saskia. “Ik proefde die al bij Lima Nikkei in Antwerpen.”
Trend 4: Ice, ice baby!
“IJsjes smaken natuurlijk altijd op een zomerse dag. Maar wat opmerkelijk is, is dat veel merken nu ijs met een vleugje alcohol lanceren”, aldus Manon. “En er is de comeback van de ijspraline. Mijn mailbox zit vol met persberichten van chocolademerken en chocolatiers die ijspralines lanceren.” Saskia vult aan: “Designer ijsblokjes zijn ook een ding deze zomer. Daarbij wordt vlak voor het serveren met een stempel een logo of tekening in ijsblokjes gesmolten. Zo kan je gasten iets origineels en persoonlijk voorschotelen.”
Trend 5: Dankzij TikTok drinken we deze zomer Braziliaanse limonade
TikTok bracht ons al allerlei recepten en gerechten bij. Deze zomer gaat de romige limonade uit Brazilië viraal. En het goede nieuws: je maakt de limonade makkelijk zelf. Manon deed dat al en is helemaal fan.
Lees ook:
Als je geen bier of wijn drinkt op een terrasje, is frisdrank of fruitsap dan een gezondere keuze?
Feit of fabel: verbrand je sneller als je alcohol drinkt in de zon?
Wat is de impact van ‘day drinking’ op je lichaam? Toxicoloog duidt: “Zo kan je het ongewenste effect van alcohol verminderen en hoofdpijn tegengaan” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
-
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
-
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
Het gebeurt meer dan je denkt: je komt bij je geparkeerde voertuig en ziet dat er een ferme deuk of kras in zit. Maar van de automobilist, e-stepper of fietser die tegen je wagen reed, is geen enkel spoor. Dekt je verzekering die schade? En wat moet je allemaal doen om ‘klacht tegen onbekenden’ in te dienen? Independer.be legt het uit. -
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
-
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
De ene zweert ‘s ochtends bij een kopje koffie, de andere gaat standaard voor matcha op de nuchtere maag. Maar welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie? Diëtist Michaël Sels zet 6 populaire dranken op een rijtje, van water tot fruitsap, en bespreekt waar je de beste voordelen uithaalt bij het ontbijt. “Hiermee voel je jezelf energieker én verbetert je alertheid doorheen de dag.” -
Livios
‘Gebruik in dat geval nooit azijn’ en ‘pas op met hogedruk’: zo ga je wél voor een brandschoon terras
Kan je terras nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er heerlijk kan vertoeven? Dan is het reinigen een mooie eerste stap. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios ben jij helemaal klaar voor de lentezon. -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?