De plaats van de overval

Juwelier uit Oostakker krijgt straf met uitstel voor doodschieten van overvaller

Een juwelier uit Oostakker bij Gent, die vijf jaar geleden een overvaller doodschoot, is schuldig bevonden aan uitgelokte doodslag. De rechtbank in Gent had begrip voor de situatie van de man, maar benadrukte dat hij het recht niet in eigen handen had mogen nemen. Hij krijgt 10 maanden en een boete, die hij in principe niet zal moeten uitzitten of betalen.

In juli 2018 vielen twee zwaargewapende overvallers de juwelierszaak in Oostakker binnen. De overvallers vulden een zak met juwelen en vluchtten weg op een motorfiets. De juwelier ging hen achterna en schoot vier keer. Daarbij werd één overvaller dodelijk geraakt. De man is daarom nu veroordeeld voor uitgelokte doodslag. Dat wil zeggen dat de rechtbank vindt dat hij wist wat hij deed, en dat hij de overvaller wel degelijk wilde doden. Maar ook dat de schoten waren uitgelokt door het zware geweld dat eraan vooraf was gegaan.

De juwelier had zelf gepleit dat hij uit een onweerstaanbare dwang handelde, en dat hij zich niet veel herinnerde van de schietpartij. Volgens zijn advocaat Walter Van Steenbrugge had de juwelier geen controle over zichzelf op het ogenblik dat hij schoot. Maar daar ging de rechtbank niet in mee. "Zijn vrije wil was aangetast, maar niet volledig uitgeschakeld. De man is naar zijn kluis gegaan om zijn wapen te nemen. Dat gebeurde niet op automatische piloot. Het dodelijke schot viel vanop iets meer dan 2 meter. Daarna heeft hij nog twee keer geschoten, terwijl de ene overvaller al op de grond lag. Hij heeft een patroon die op de grond lag opgeraapt en in zijn broekzak gestopt, en kogelhulzen proberen weg te moffelen. Hij was ook van plan om de overvallers nog achterna te rijden."

BEKIJK - De advocaat van de juwelier houdt vol dat het om zelfverdediging gaat, de rechtbank is hem niet gevolgd: ("Het journaal" 26/06/23)

Videospeler inladen...

De rechtbank in Gent had wel begrip voor de omstandigheden: "De man was zeer zwaar onder de indruk van de overval, waarbij zijn bejaarde vader onwel was geworden. Toen zijn etalage werd leeggehaald, zag hij zijn levenswerk verdwijnen. Hij was in een toestand van emotionele ontreddering, zeker omdat hij, net als veel juweliers, niet verzekerd was tegen diefstal. Wat hij heeft gedaan, is dus verschoonbaar."

Toch wil de rechtbank ook een signaal geven: "Deze daden kunnen niet. Er zijn strikte wapenwetten om te voorkomen dat iedereen zomaar naar zijn wapen zou grijpen. De schietpartij vond plaats op een drukke zaterdagmiddag, er liepen veel mensen op straat. Er zaten mensen op een terras, er kwam een jogster voorbij. De gevolgen hadden nog noodlottiger kunnen zijn."

Het parket had de minimumstraf gevraagd: 1 jaar met uitstel. Maar omdat het onderzoek "abnormaal lang" heeft aangesleept volgens de rechtbank, krijgt de man een straf die nog lager ligt dan dat minimum: 10 maanden met uitstel en een boete van 800 euro, die ook met uitstel is uitgesproken. Dat betekent dat hij de celstraf niet moet uitzitten en de boete niet moet betalen, zolang hij geen nieuwe misdrijven pleegt. De man en het parket kunnen wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Zijn advocaat Walter Van Steenbrugge overweegt dat wel: "Er is geen effectieve straf uitgesproken, dus op zich kun je daar tevreden mee zijn. Anderzijds blijft het vreemd dat rechters hier oordelen dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is, maar niet helemaal de controle kwijt is. Als dit een assisenproces was geweest, dan zouden we terecht psychiaters lang hebben laten uitleggen hoe zij daarnaar kijken. Ik wilde een expert oproepen om te getuigen dat die man onder onweerstaanbare dwang handelde, maar men heeft mij dat geweigerd. Het is nu aan de cliënt om te bekijken of hij hier nu een einde aan wil, of dat hij toch nog in beroep wil gaan. Het is zo al erg zwaar voor hem geweest."

BEKIJK - Justitiespecialiste Caroline Van den Berghe: "De rechter sprak van een onderzoek dat abnormaal lang duurde, een duidelijke vingerwijzing naar de collega-magistraten die het onderzoek voerden":

Videospeler inladen...

De nabestaanden van de overvaller kregen een schadevergoeding toegekend, maar veel minder dan ze gevraagd hadden. "Dat maakt voor hen ook niet uit", zegt hun advocaat Sammy Bouzoumita. "Ze geven ook toe dat de man een verantwoordelijkheid had. Het ging hen niet om het geld, want er is geen enkel bedrag dat hun zoon of broer kan terugbrengen. Belangrijk voor hen is dat de rechtbank heeft beslist dat de juwelier niet het recht in eigen handen had mogen nemen."

Meest gelezen