Niet alleen in België klinkt de roep om hogere spaarrentes almaar luider: vicevoorzitter ECB wil dat banken hogere rente volledig doorrekenen aan de spaarder

Luis de Guindos, vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), wil dat de banken de spaarders volop laten meegenieten van de hogere vergoeding die ze krijgen op het geld dat ze parkeren bij de monetaire instelling. “Het is belangrijk dat het geldbeleid wordt weerspiegeld in alle activa en passiva van een bank.”

Waarom is dit belangrijk?

Door de renteverhogingen van de ECB krijgen de banken een depositorente van 3,5 procent op het overtollige spaarkapitaal dat ze parkeren bij de centrale bank. De spaarders zagen sinds vorig jaar de spaartarieven stijgen, maar die liggen nog altijd fors onder hetgeen de banken zelf krijgen op die deposito's.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: De Guindos zei donderdag tijdens een toespraak op een financieel evenement in de Noord-Spaanse stad Santander dat het beleid van de ECB pas optimaal kan werken als de rentewijzigingen volledig worden doorgerekend aan de gezinnen en bedrijven. Dat betekent dat zowel de krediet- als spaarrentes moeten stijgen.

  • Beide tarieven zitten sinds het najaar van 2022 in de lift, maar de kredietkosten stijgen veel sneller dan de vergoedingen die de gezinnen krijgen voor hun spaarinspanningen.
    • We nemen ons land als voorbeeld. Bij ongeveer de helft van de spaarboekjes moet je tot op vandaag tevreden zijn met een spaarrente die lager ligt dan 1 procent. Dat terwijl je voor een vaste lening met een looptijd van 25 jaar een rente van 3,68 procent moet betalen, leert de rentebarometer van Immotheker.
    • Bij sommige nichespelers, waaronder Santander Consumer Bank en MeDirect, ontvang je een spaarvergoeding van minstens 2 procent.
    • De regering zet overigens de banken onder druk om de spaartarieven naar boven bij te stellen. Zo heeft Pierre-Yves Dermagne (PS), minister van Economie, aan de concurrentiewaakhond gevraagd om de verschillende diensten in de banksector, waaronder de spaarrekeningen, te onderzoeken.

Wat staat er nog op de planning van de ECB?

Vooruitblik: De Guindos zei zondag in een interview met de Spaanse krant ABC dat de monetaire instelling “de laatste fase van haar verkrappingscyclus ingaat.” De centrale bank heeft eerder deze maand de rente verhoogd met 25 basispunten. Verwacht wordt dat de ECB de rente in juli in hetzelfde tempo zal optrekken.

  • “Wanneer de ECB precies stopt met haar reeks renteverhogingen hangt af van de gegevens”, benadrukte de centrale bankier. “Wat er gebeurt met de kerninflatie is heel belangrijk.”
  • In het interview merkte hij op dat dat beleid voornamelijk een impact heeft op de kredietverstrekking, wat de reële economische activiteit beïnvloedt. “Als die vertraagt, zal ook de inflatie afnemen. De eindstreep is in zicht”, klonk het.
  • De centrale bankier wees verder op de zogeheten “tweede-ronde-effecten”, waarbij de inflatie wordt beïnvloed door loonstijgingen en de ontwikkeling van de arbeidskosten. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de centrale bank krachtiger moet optreden. Verder kan ook het begrotingsbeleid van landen een rol spelen om de inflatie te verlagen.

Vanavond begint overigens het jaarlijkse symposium van de ECB in het Portugese Sintra. Bij een paneldiscussie op woensdag praten ECB-voorzitter Christine Lagarde en haar collega’s Jerome Powell van de Federal Reserve, Andrew Bailey van de Bank of England en Kazuo Ueda van de Bank of Japan over het monetaire beleid.

Meer