Copyright Tim Robberts

Heb jij last van een "zonnesnor"? "Perfect normaal bij vrouwen op vruchtbare leeftijd"

Op TikTok wordt hier en daar gewaarschuwd voor een "zonnesnor". Dat zijn donkere pigmentvlekjes op de lip die samen een soort "snor" vormen. "De donkere verkleuring komt door de combinatie van hormonen en blootstelling aan zonlicht", legt Jan Gutermuth, diensthoofd dermatologie aan het UZ Brussel, uit in "Nieuwe feiten" op Radio 1. Komt zo'n "zonnesnor" vaak voor? En raak je er nog vanaf?

Misschien ken je het fenomeen al, misschien is dit de eerste zomer dat je ermee wordt geconfronteerd: de "sunstache" of de "zonnesnor". Ofwel de niet-wetenschappelijke term voor melasma (ook hyperpigmentatie of melaninesnor genoemd). Het is een verschijnsel waarbij verschillende pigmentvlekjes op de lip samen een soort snor vormen. Op TikTok wordt er meermaals voor gewaarschuwd. 

"De donkere verkleuring ontstaat grotendeels door de combinatie van hormonen en blootstelling aan zonlicht", legt Jan Gutermuth, diensthoofd dermatologie aan het UZ Brussel, uit. 

"Het komt vooral voor bij vrouwen: een op de tien zou er last van kunnen hebben. Bij mannen is dat een op de veertig. Vooral vrouwen tussen de twintig en midden de veertig jaar krijgen met de "zonnesnor" te maken."

"Hormonen hebben veel invloed op de cellen die pigment produceren", zegt Gutermuth. "Zo heeft twintig procent van de zwangere vrouwen tekenen van melasma, het wordt daarom ook wel eens het "zwangerschapsmasker" genoemd. Het fenomeen kan ook optreden nadat iemand gestart is met anticonceptie, want dan neem je de hormonen in die je tijdens de zwangerschap aanmaakt."

"Zonneterras"

"We beschikken over cellen in de huid die de opdracht hebben pigment aan te maken", legt Gutermuth verder uit. "Bij bepaalde hormonen worden die cellen te actief en overgevoelig voor zonlicht. Bij de blootstelling daaraan, doen ze meer dan ze zouden moeten doen; ze maken op dat moment een te grote hoeveelheid pigment aan. Zonlicht is dus een flinke trigger, waardoor de verkleuring nog intenser wordt."

Dat maakt van de bovenlip het ideale doelwit. "De huid boven de bovenlip is het "zonneterras" van je gezicht: het is een plek waar veel zonlicht op schijnt, en waar zonnecrème makkelijk wordt afgeveegd. Maar het kan dus ook op andere delen van het gezicht of het lichaam voorkomen."

Gevaarlijk?

Volgens Gutermuth is een "zonnesnor" niet gevaarlijk of schadelijk. "Het verhoogt geen risico op huidkanker, dus je hoeft geen schrik te hebben. Al vinden heel wat mensen het wel vervelend, omdat ze zich er mentaal slecht door voelen. De meesten voelen zich goed als hun huid volledig effen is, en ze dus geen vlekken op hun lichaam hebben. Dat komt omdat we een egale huid associëren met schoonheid en gezondheid."

Mensen voelen zich er mentaal slecht door
Jan Gutermuth, diensthoofd dermatologie aan het UZ Brussel

Raak je er vanaf? "Het "probleem" is te verbeteren, maar moeilijk volledig te genezen. Er zijn heel wat behandelingen die wel wat kunnen helpen, maar het is belangrijk om te zeggen dat die langdurig zijn, en er geen snelle oplossing bestaat", aldus Gutermuth. 

Smeren is de boodschap

Volledig voorkomen is moeilijk, zegt Gutermuth nog. "De vlekken kunnen verdwijnen in de winter, maar worden weer zichtbaar bij blootstelling aan zon. Je kan de kans erop wel verkleinen door UV-straling te vermijden en/of een zonnecréme met een hoge SPF-factor te smeren."

"Er bestaan ook stofjes in de cosmetica die de aanmaak van het pigment vertragen, zonnecrème met pigment bijvoorbeeld. Doet dat wonderen? Neen, maar het zal de aanmaak van donkere plekken wel vertragen. Voor krachtigere middelen, kan je best naar een dermatoloog of arts gaan." 

"Met weglaseren zou ik voorzichtig zijn, dat is echt de laatste stap. Wil je het toch behandelen? Laat het dan doen door een specialist, iemand met veel ervaring."

Ten slotte geeft Gutermuth de tip niet enkel je gezicht te beschermen, maar ook de armen en benen. 

Meest gelezen