Joris Herpol

Borstbeeld van Karel van de Woestijne in Grimbergen krijgt nieuwe neus: "Fameuze neusdossier is eindelijk opgelost"

Het beeld van schrijver Karel van de Woestijne op de Roostbaan in Grimbergen heeft voor de tweede keer een nieuwe neus gekregen. Het beeld verloor zijn neus al twee keer, onder meer door vorst. De nieuwe neus wordt daarom extra verstevigd met een ijzertje.

Het borstbeeld van de Vlaamse schrijver Karel Van de Woestijne aan de Roostbaan in Grimbergen heeft opnieuw een neus. In 2021 verloor het beeld een eerste keer zijn neus. Er werd een kunstenares gecontacteerd om een nieuwe neus te maken. In 2022 werd die geplaatst, maar ook die verloor hij.

"Tijdens de voorbije winter kwam zijn neus opnieuw los, vermoedelijk door de vorst”, zegt schepen van Erfgoedbeleid Karlijne Van Bree (Vernieuwing). “De neus verdween spoorloos. Gelukkig had de kunstenares de mal nog van de eerste neus en kon die een tweede neus maken.”

Extra verstevigd

Om te voorkomen dat het beeld opnieuw zijn neus verliest, wordt hij nu extra verstevigd. "De nieuwe neus heeft dit keer extra versteviging door een ijzertje. De neus is voorlopig nog ingepakt, maar binnen een paar dagen kan het borstbeeld weer in volle glorie bekeken worden op de Roostbaan op de grens van Grimbergen met Meise. En zo is het fameuze neusdossier eindelijk opgelost”, lacht de schepen. 

Karel van de Woestijne (1878 – 1929) was een Vlaams schrijver. Eind 1906 verhuisde Karel van de Woestijne naar Brussel als correspondent van het Nederlandse dagblad Nieuwe Rotterdamsche Courant. Hij woonde een tijd in Laken, maar ging vaak wandelen in Grimbergen via Meise. Het borstbeeld is gemaakt door kunstenaar Wilfried Pas.

Meest gelezen