Jelle Houwen

Brandweer zet grote middelen in om pootjebadende koeien te redden uit de IJzer in Diksmuide

De brandweer van Diksmuide heeft een kudde koeien uit de IJzer moeten redden. Ze waren aan het pootjebaden maar geraakten niet op eigen kracht meer uit het water. De brandweer zette allerlei middelen in om de dieren te redden. Uiteindelijk groef de brandweer met een speciale graafmachine een strook zodat de koeien zelf naar boven konden klimmen.

Een voorbijganger had de kudde vanochtend in het water zien zitten, ter hoogte van een weide, aan de Sint-Jacobsstraat in Sint-Jacobs-Kapelle, bij Diksmuide. De afspanning van de weide naast het water was stuk, waardoor de koeien één voor één in het water gingen. Ze zaten tot hun buik in het water.

Graafmachine

"Het was al snel duidelijk dat de koeien niet zelf uit het water zouden komen. Daarom kwam er versterking van het speciale dierenreddingsteam van de zone", zegt Kristof Louagie van Brandweer Westhoek. "Met een motorboot probeerden de brandweermannen in waadpakken dichter bij de beesten te geraken. Er is ook geprobeerd om de dieren met een speciale haakarm en speciale banden rond de buik op het droge te hijsen. Maar ook dat lukte niet. Uiteindelijk werd er op de oever met een graafmachine een geul gegraven, zodat de koeien met wat aanmoediging zelf naar boven konden klimmen."

Vorig jaar was een deel van diezelfde kudde ook al in de IJzer terechtgekomen. De landbouwer moet de afspanning nu herstellen.

BEKIJK - Koeien gaan pootjebaden in de IJzer:

Videospeler inladen...
Jelle Houwen

Meest gelezen