Direct naar artikelinhoud
Het consultGezondheid

Is overdag alcohol drinken meer of net minder schadelijk dan ’s avonds?

Drinken in de zon - vooral in de zomer - vergroot de kans op uitdroging.Beeld Getty Images

Een cocktail of pintje in de zon kan steviger aankomen dan een alcoholisch drankje bij het avondeten. Deskundigen leggen uit hoe dat komt.

Een cocktail aan het zwembad of een fris biertje tijdens een barbecue; warme zomerdagen zijn er gewoon voor gemaakt, zou je kunnen zeggen. Maar waarom voelt overdag alcohol drinken anders aan dan pakweg na het avondeten? En is er een manier om te voorkomen dat je tegen de avond een kater krijgt?

Misschien is het geen verrassing dat er geen degelijke klinische studies zijn gedaan naar de gezondheidseffecten van drinken overdag. Maar psychiaters en alcoholdeskundigen zeggen dat er een paar specifieke factoren zijn die beïnvloeden hoe alcoholconsumptie overdag kan verschillen van ’s avonds drinken.

Meer alcohol, minder eten

’s Avonds weet je vaak beter wanneer het tijd is om te stoppen, bijvoorbeeld als je de tafel verlaat na het eten. Als je in de namiddag drinkt, daarentegen, heb je niet altijd even goed in de gaten hoeveel je op hebt. Dat zegt Akhil Anand, psychiater aan de Cleveland Clinic. Als je in de loop van de dag drinkt en niet zo goed in de gaten houdt hoeveel je eet, is het ook logisch dat de kans erin zit dat je geen of weinig voedsel in je maag hebt om de snelheid waarmee je lichaam alcohol opneemt te helpen vertragen. Dat betekent dat je waarschijnlijk meer dronken wordt in een kortere periode.

Warmte

Drinken in de zon – vooral in de zomer – vergroot de kans op uitdroging, en uitdroging kan de effecten van de roes versterken. Je kunt je moe, duizelig of gewoonweg niet zo goed voelen, aldus Sarah Andrews, assistent-professor psychiatrie en gedragswetenschappen bij Johns Hopkins Medicine. Op een zwoele dag kun je meer vocht verliezen dan je kunt aanvullen, wat betekent dat je ook natrium en mineralen verliest die je lichaam helpen normaal te functioneren. En dat komt nog boven op de uitdrogende aard van alcohol zelf, die werkt als een diureticum, waardoor je vaker naar het toilet moet.

Vroegere kater

Hoe vroeger je begint te drinken, hoe eerder het gevoel van een droge mond en hoofdpijn optreden. Een brunch met cava kan zich vertalen in een kater tegen de avond, zegt Danesh Alam, verslavingspsychiater bij Northwestern Medicine. Al is het waarschijnlijker dat de kater de volgende ochtend vroeg begint, wanneer het alcoholgehalte in het bloed weer tot nul is gedaald. Omdat drinken overdag zo uitdrogend kan zijn, zijn de symptomen van een kater dan vaak erger, stelt Anand. De beste manier om een kater te voorkomen is minstens één glas water per alcoholisch drankje drinken, ervoor zorgen dat je voldoende eet, suikerhoudende dranken vermijden en natuurlijk de totale hoeveelheid alcohol die je consumeert te beperken, ongeacht het tijdstip waarop je begint.

‘Hang-xiety’

Uitdroging versterkt ook de fysiologische effecten van een kater: trillende handen, misselijkheid, duizeligheid. Soms kunnen lichamelijke effecten van alcoholconsumptie, wanneer die overlappen met lichamelijke tekenen van angst, leiden tot échte ongerustheid en nervositeit, in het Engels ook wel bekend als ‘hang-xiety’. In de uren of dagen na het drinken, wanneer de kans groter is dat je extra uitgedroogd bent, kan het angstige gevoel bijzonder uitgesproken zijn, zegt Thea Gallagher, klinisch psycholoog aan de NYU Langone Health.

Slechtere nachtrust?

Een paar glazen wijn voor het slapengaan kan makkelijk een slechte nachtrust als gevolg hebben. Dit omdat alcohol de remslaap verstoort en ervoor zorgt dat je vaker naar het toilet moet. Drinken tijdens de dag kan ook je slaap-waakcyclus verstoren, aldus Alam. De kans bestaat dan dat je overdag in slaap valt, wat het moeilijker kan maken om later de slaap te vatten. Of je kunt de dag doorkomen en dan de typische nachtelijke gevolgen van drinken ondervinden: wakker schrikken om één of twee uur ’s nachts. Maar als je jezelf een bufferperiode van drie of vier uur geeft tussen je laatste drankje en het moment waarop je gaat slapen, kan je lichaam, vooral als je in de tussentijd water drinkt en eet, de kans krijgen om de alcohol te metaboliseren voor het slapengaan, zodat je voldoende rust krijgt.

© The New York Times