Kan maaltijden op het vliegtuig overslaan helpen tegen een jetlag?
Wie deze zomer naar een verre bestemming vliegt, moet zijn horloge heel wat uren vooruit of achteruit draaien. Niet alleen je slaap-waakritme wordt daardoor verstoord, ook je hongergevoel zal even de kluts kwijt zijn. Kan de normale maaltijden overslaan voor en tijdens de vlucht helpen om die jetlag te voorkomen of het gevoel te verminderen? Voedingsdeskundige Heleen Becuwe legt uit.
“Zowel wanneer je eet als wat je eet heeft een impact op je jetlag”, zegt Heleen Becuwe, voedingsdeskundige en therapeut. “Twee hormonen spelen een belangrijke rol in het wanneer-stuk. Het eerste is het stresshormoon cortisol, dat piekt normaal in de ochtend en maakt je wakker voor je wekker afgaat. Het tweede is het slaaphormoon melatonine, dat in de avond piekt en je slaperig maakt. Tijdens de nacht daalt de hoeveelheid melatonine en stijgt de hoeveelheid cortisol. Zo blijft je slaap-waakritme stabiel.”
Voeding kan de aanmaak van die hormonen stimuleren of afremmen. Als je lang genoeg op een vliegtuig zit om nadien symptomen van jetlag te ervaren, let je tijdens en na de vlucht dus best op welk hormoon je wil stimuleren.
Als je weet dat je twee à drie uur na de landing in je bed wil kruipen, is het zinvol om de vliegtuigmaaltijd over te slaan om je nieuw ritme te ondersteunen.
Kan het helpen om een maaltijd over te slaan als je laat landt?
“Is het laat op de avond of nacht op de plek waar je gaat landen? Dan eet je beter niets op het vliegtuig. Je simuleert dan ‘nacht’ voor je lichaam: tijdens de nacht vasten de meeste mensen. Zeker als je weet dat je twee à drie uur na de landing in je bed wil kruipen, is het zinvol om de maaltijd over te slaan om je nieuw ritme te ondersteunen. Anders zal je metabolisme je willen voorbereiden op de dag en zal je moeilijk inslapen.”
“Doe ook geen intensieve fysieke inspanningen meer vlak voor je gaat slapen. Beweging stimuleert de aanmaak van cortisol. Om dezelfde reden kan je ook beter lichtprikkels wegnemen door je laptop of gsm weg te leggen eens je op je bestemming arriveert. Land je ‘s morgens vroeg, dan ga je daarentegen best zo snel mogelijk het daglicht in, zodat je lichaam beseft dat het toch geen nacht is en zich kan bijstellen. Zonlicht is ook een vorm van voeding.”
Is er voeding die kan helpen om in slaap te vallen bij een jetlag?
“Het essentiële aminozuur tryptofaan – dat je lichaam niet zelf aanmaakt, maar uit voeding moet halen – is belangrijk om de aanmaak van melatonine te stimuleren. Moet je jouw lichaam klaarmaken voor de slaap, dan kies je best voeding die daar rijk aan is. Dat is eiwitrijke voeding, zoals een eitje, vis, vlees of gevogelte. Eet maximaal drie of vier uur voor het slapengaan een maaltijd met vette vis, groenten en rijst of aardappelen: de koolhydraten helpen je lichaam om de voedingsstoffen om te zetten in het slaaphormoon. Een bord met enkel pasta met een groentesaus is dan weer een slecht idee: de suikers zullen je bloedsuikerspiegel erg doen schommelen, waardoor je je ’s ochtends niet zo uitgerust zal voelen.”
Alcohol, koffie, groene of zwarte thee en nicotine zullen je minder goed doen slapen en laat je beter links liggen vanaf de namiddag
“Ook alcohol, koffie, groene of zwarte thee en nicotine zullen je minder goed doen slapen en laat je beter links liggen vanaf de namiddag. Bij de apotheker kan je trouwens vrij een voedingssupplement met melatonine krijgen als licht en voeding onvoldoende blijken. Vraag daarvoor advies.”
Wat met het ontbijt?
Moet je op je bestemming meteen aan je dag beginnen? Dan is een goed ontbijt effectief van belang. “Koffiekoeken of cornflakes zijn lekker, maar ze doen je suikerspiegel snel stijgen en na twee uur zal je energie weer op zijn. Dat maakt het lastig om een jetlag te overwinnen. Kies liever voor voeding met gezonde eiwitten en vetten. Denk aan chiapudding met wat granola, pitten en zaden of toast met gerookte zalm. Dat is een goed, stevig ontbijt dat je suikerspiegel stabiel houdt. Je lichaam merkt dan dat er energie binnenkomt en dat het mag functioneren alsof het dag is. Je vliegmaatschappij zal je helaas soms enkel een koffiekoek aanbieden, maar je kan bijvoorbeeld een potje noten meenemen aan boord.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
De ene zweert ‘s ochtends bij een kopje koffie, de andere gaat standaard voor matcha op de nuchtere maag. Maar welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie? Diëtist Michaël Sels zet 6 populaire dranken op een rijtje, van water tot fruitsap, en bespreekt waar je de beste voordelen uithaalt bij het ontbijt. “Hiermee voel je jezelf energieker én verbetert je alertheid doorheen de dag.” -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
-
Jobat
Je of u? Beste of geachte? Vriendelijke groeten of hoogachtend? Zo schrijf je in élke situatie de juiste mail
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
Waarom krijg je het soms zo koud na een maaltijd?
‘s Ochtends te gehaast, nog niet meteen honger of enkel wakke cornflakes in huis: iedereen slaat het ontbijt weleens over. “Toch heeft dit impact op hoe warm je het overdag zal hebben”, legt diëtist Michaël Sels uit. En waarom heb je het dan toch soms nog koud na de lunch of het diner als je wél hebt ontbeten? Hij zet alles op een rijtje. -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
-
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
PREMIUMInterview
Na 37 jaar maakt hoofdinspecteur Michelin zich bekend en onthult hij aantal geheimen: “Sommige chefs nemen het mij nog steeds kwalijk dat ik hun ster wegnam”