President Zelenski
Ukrainian Presidential Press Office

President Zelenski wil "maximumstraf" voor vermeende Russische spion betrokken bij raketaanval in Kramatorsk

De Oekraïense president Zelenski eist een levenslange gevangenisstraf voor "de spion" die Rusland vermoedelijk heeft geholpen met het plannen van de raketaanval op de stad Kramatorsk, eergisteren. Bij die aanval kwamen zeker 12 mensen om bij een ontploffing in een pizzarestaurant. Bij een raketinslag elders in de stad zouden ook twee Oekraïense generaals en tientallen andere legerofficiers omgekomen zijn.

De Oekraïense president Volodomir Zelenski eist de maximumstraf voor een Russische agent die betrokken zou zijn bij de raketaanval in Kramatorsk, een stad in het oosten van Oekraïne. Bij de raketaanval op een populair pizzarestaurant in de stad kwamen zeker 12 mensen om het leven, onder wie ook twee 14-jarige tweelingzusjes en een meisje van 17. Zeker 61 anderen raakten gewond.

Bij de aanval op de stad Kramatorsk zouden ook twee Oekraïense generaals en tientallen andere legerofficiers uitgeschakeld zijn. Dat blijkt uit een verklaring van Igor Konasjenkov, de woordvoerder van het ministerie van Defensie in Moskou. "Twee generaals, tot vijftig officiers van de Oekraïense strijdkrachten en tot twintig buitenlandse huurlingen en militaire adviseurs die deelnamen aan een stafvergadering", werden volgens de woordvoerder "geëlimineerd" bij een "precisieaanval".

De vermeende spion zou enkele uren voor de aanval beeldmateriaal van het restaurant aan Rusland hebben bezorgd. Het zou een inwoner van de stad Kramatorsk geweest zijn, maar details over de identiteit van de man blijven erg schaars.

In een nachtelijke videoboodschap beschreef Zelenski hoe Oekraïense veiligheidstroepen hebben samengewerkt met speciale politie-eenheden om de verdachte aan te houden. Volgens Zelenski pleegde de man verraad en riskeert hij een levenslange gevangenisstraf. 

Ook arrestatie in Rusland?

In Rusland blijft er intussen grote onduidelijkheid over de Wagner-opstand van afgelopen weekend. Het gonst van de geruchten dat zelfs Sergej Soerovikin, generaal en plaatsvervangend commandant van de militaire operaties in Oekraïne, opgepakt zou zijn. Dat meldt bijvoorbeeld de onafhankelijke krant The Moscow Times. De krant baseert zich daarvoor op twee anonieme bronnen die nauwe banden hebben met het Russische leger. 

Volgens die bronnen zou Soerovikin gearresteerd zijn omdat hij mogelijk vooraf op de hoogte was van de Wagner-muiterij dit weekend. Toen keerde de leider van de Wagnergroep Jevgeni Prigozjin zich tegen de Russische legerleiding, met name minister van Defensie Sjojgoe en stafchef Gerasimov. Het huurlingenleger probeerde zich zelfs een weg te banen naar Moskou.

Daar slaagde de Wagnermilitie echter niet in. De opstand werd stopgezet nadat de Wit-Russische president Loekasjenko in opdracht van Poetin een deal sloot met Prigozjin. De baas van het Wagner-huurlingenleger moest verhuizen naar Wit-Rusland, maar over de details van de deal blijft veel onduidelijk.

Erg veel speculatie

"We weten niet zeker of Soerovikin al dan niet gearresteerd werd", vertelt Ruslandkenner Marijn Trio in "De ochtend" op Radio 1. "Dat wordt natuurlijk gezegd in Rusland, maar eigenlijk blijven dat speculaties. Er wordt heel veel gezegd en geschreven op basis van anonieme bronnen, maar je weet natuurlijk nooit wat de agenda daarachter is. Die man kan elk moment opnieuw opduiken en zijn functie hervatten."

BELUISTER - Marijn Trio geeft tekst en uitleg bij de arrestatie van Soerovikin op Radio 1:

"Als we de speculaties mogen geloven, dan zou hij inderdaad in de cel zitten", gaat Trio verder. "Sommigen beweren zelfs dat de video die hij zaterdag opnam om de Wagner-opstand te veroordelen, opgenomen werd in de gevangenis. Het is de laatste keer dat we hem sinds de Wagner-muiterij gezien hebben. Hij leek op beeld zelfs wat dronken te zijn. Maar het blijven natuurlijk speculaties."

Veel speculaties dus, maar volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten was de generaal wel degelijk op de hoogte van de aankomende muiterij. Dat schrijft The New York Times. Volgens de krant bestaat zelfs de mogelijkheid dat hij er direct bij betrokken was, al wordt zijn exacte rol in de opstand nog onderzocht. 

Soerovikin was van oktober tot en met januari de bevelhebber over de Russische invasie in Oekraïne. Daarna werd hij vervangen door het ministerie van Defensie, tegen wie Wagner-leider Prigozjin zich had gekeerd bij zijn muiterij.

Oekraïense legerofficieren gedood

Meest gelezen