Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © BELGA

DEBAT VAN DE DAG. Een goed idee: anderstalige leerlingen met taalachterstand in de lagere school in aparte klasjes zetten?

Onderwijsexpert Dirk Van Damme geeft aanbevelingen voor hoe het onderwijs beter kan. Zo is het volgens hem een goed idee om anderstalige leerlingen die onvoldoende basiskennis hebben van het Nederlands in de lagere school in andere klasjes te zetten. Wat denk jij? Is het een goed idee om kinderen die de taal onvoldoende machtig zijn in andere klassen te zetten? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat enkele experts en politici ervan vinden.

102 reacties

  • godelieva eyckmans

    10 maanden geleden
    Heel goed idee
  • Marleen Willems

    10 maanden geleden
    Voor mij een zeer goed idee, misschien de ouders hier ook in meenemen. Is voor hen ook een win-win situatie (administratie, winkel, ziekenhuis/dokter),... Vooral hun kinderen kunnen begeleiden, kunnen voorlezen, helpen met hun huistaakjes, deelnemen aan het schoolgebeuren, contacten leggen,...
  • Gino Denil

    10 maanden geleden
    Staat integratie eerder nog in de weg. En dan kan men ook de scheiding gaan maken tussen zwakke en sterkere leerlingen. En al vlug kan dat ook een scheiding worden tussen arme en rijke leerlingen. Dan zijn we snel op weg naar het N-VA model. Met Theo's elitescholen, klassenonderwijs en apartheid. Om te eindigen met samenlevingen die naast elkaar leven en botsen. Zoals nu in Frankrijk. Wat een goed idee lijkt kan snel ontaarden in ongewenste ontwikkelingen.
  • Martin Van Lersberghe

    10 maanden geleden
    Taal is heel belangrijk, maar kunnen vind ik nog belangrijker, waarom zouden anderstaligen met hoge punten in de andere vakken moeten onder doen? verdeel de klassen naargelang van hun prestaties in plaats van hun taalachterstand, taalachterstand die in hun jonge jaren voor het grootste deel weggewerkt worden door omgang met nederlandstaligen!
  • Antoine De ROO

    10 maanden geleden
    Absoluut een goed idee. Doen